Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 26 2005

Ο απολογισμός Καπράλου και το μέλλον

Ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της αγοράς, η αύξηση της αξιοπιστίας στα μάτια των ιδιωτών επενδυτών, αλλά και η αύξηση των συνεργασιών και των εμπορικών συμφωνιών στο εξωτερικό αποτελούν ”στρατηγικούς στόχους” για την ΕΧΑΕ και το χρηματιστήριο κατά το προσεχές διάστημα, όπως δήλωσε ο... καθ ύλην αρμόδιος κ. Σπύρος Καπράλος στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος δεν δίστασε να πει με ειλικρίνεια ότι ίσως ΔΕΝ πρέπει να ξαναγυρίσουν όλοι οι επενδυτές της περιόδου 1999-2000 στη Σοφοκλέους, καθώς το μόνο που έδειχνε τότε ο αριθμός των κωδικών, σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, ήταν ότι γινόταν πάρα πολύς... τζόγος.

Και δεν έχει άδικο.

Ωστόσο είναι ζητούμενο (το παραδέχεται και ο ίδιος) να αυξηθεί η συμμετοχή των ιδιωτών, είτε με απευθείας επενδύσεις σε μετοχές είτε μέσω μετοχικών Αμοιβαίων είτε... μέσω του νέου προϊόντος που στην ηγεσία του Χ.Α. ελπίζουν ότι θα είναι πραγματικότητα εντός του επόμενου έτους.

Ο λόγος για τα ETF, τα Exchange Traded Funds, τα οποία, για να το πούμε απλά, είναι ένα είδος Αμοιβαίου Κεφαλαίου που επενδύει ”παθητικά” σε ένα δείκτη και τα μερίδιά του διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, περίπου όπως συμβαίνει με τις εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Σε άλλες χώρες ο θεσμός αυτός έχει λειτουργήσει με μεγάλη επιτυχία, αυξάνοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών. Οπότε, γιατί να μην συμβεί το ίδιο και στη Σοφοκλέους...

Υ.Γ.: Άκρως ενθαρρυντικά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ, με τη μείωση του κόστους, την πιο ορθολογική οργάνωση και την αύξηση των κερδών.

Το μεγάλο στοίχημα όμως, μακροχρόνια, δεν είναι άλλο από την επίτευξη κομβικής θέσης στη λειτουργία των αγορών της περιοχής μας.

Εκεί θα κριθεί το μέλλον της αγοράς, κι αυτό πρώτα απ’ όλους πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι... μέτοχοί της!!!

Διότι οι τράπεζες είναι εκείνες που μπορούν να δώσουν (ή να κόψουν) τα φτερά στην όλη προσπάθεια...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v