Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 3 2005

Μήπως κάποιοι μας κοροϊδεύουν;

Τελικά ή κάτι πάει πολύ στραβά στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των εισηγμένων, ή κάτι πάει στραβά στις αποτιμήσεις που γίνονται από τους διάφορους χρηματοοικονομικούς συμβούλους στις περιπτώσεις συγχωνεύσεων, εξαγορών, δημόσιων προσφορών και άλλων συναφών… φαινομένων.

Σχεδόν σε καμία περίπτωση τα deals τα οποία γίνονται ή έστω προτείνονται, δεν απηχούν τις τρέχουσες αποτιμήσεις, τουλάχιστον όταν μιλάμε για μετοχές μικρομεσαίων εταιριών.

Πάρτε παράδειγμα τη FORTHnet.

Eπί πολύ καιρό (ίσως και πάνω απο ένα χρόνο) ήταν καθηλωμένη στην περιοχή πέριξ των 5 ευρώ.

Τότε κανένας χρηματιστηριακός αναλυτής δεν είχε σπεύσει να υποδείξει στους πελάτες της εταιρίας του, ότι η συγκεκριμένη μετοχή ήταν ευκαιρία προς επένδυση.

Στη συνέχεια, ήλθε αρχικά η κίνηση της INTRACOM και λίγο πιο μετά η αντίστοιχη κίνηση του NOVATOR FUND, καθώς και η μεταξύ τους ”κόντρα”.

Κι έτσι η μετοχή ταξίδεψε πάνω από τα 6 ευρώ, στα 7 αλλά και τα 8 ευρώ, ενώ τώρα κινείται πολύ κοντά στα 9,4 ευρώ!!!

Μόλις χθες δε, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας FORTHnet ανακοίνωσε ότι -σύμφωνα με τις μεθόδους αποτίμησης που ακολούθησε ο χρηματοοικονομικός του σύμβουλος - η πραγματική αξία μιας μετοχής της FORTHnet κινείται σε ένα εύρος που ξεκινά (σ.σ. αυτή είναι η απολύτως χαμηλότερη τιμή) από τα… 9,47€ και ανέρχεται έως τα… 16€, (!!!) ανάλογα και με τις μεθόδους αποτίμησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Το πιο περίεργο είναι ότι ορισμένες από αυτές τις μεθόδους αποτίμησης είναι ”συγκριτικές” και έχουν να κάνουν με τις αποτιμήσεις άλλων συναφών εταιριών στην ελληνική και τις ξένες αγορές.

Και λέμε εμείς, δεν τις ήξεραν αυτές άραγε οι χρηματιστηριακοί αναλυτές;

Για να μην τα πολυλογούμε, είτε μέχρι προ κάποιων μηνών οι χρηματιστηριακοί αναλυτές ιδιωτικών και τραπεζικών χρηματιστηριακών εταιριών, ήταν… τυφλοί και δεν έβλεπαν το κελεπούρι FORTHnet, είτε κάτι πάει στραβά στις αποτιμήσεις των χρηματοοικονομικών συμβούλων που περιγράψαμε παραπάνω.

Εν τέλει, το ερώτημα δεν μπορεί παρά να είναι ένα.

Μήπως κάποιοι μας… κοροϊδεύουν;

ΥΓ: Για να μην παρεξηγηθούμε, τα παραπάνω ουδόλως αλλάζουν το γεγονός ότι η Δημόσια Προσφορά της INTRACOM στα 8 ευρώ είναι εξόφθαλμα καταδικασμένη να αποτύχει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v