Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 5 2005

Proton 2: Πόσο πάει το… φιλί;

Δεν ξέρω πόσοι θυμούνται το ελαφρολαϊκό άσμα που είχε ρεφρέν: ”Πόσο πάει το φιλί στη Δύση, στην Ανατολή”, εμάς όμως μας ήλθε στο νου με αφορμή τα αναγραφόμενα επί ενός συγκεκριμένου θέματος στο ”εταιρικό προφίλ” της Proton Bank.

Ο λόγος για την αποτίμηση της θυγατρικής Proton Αsset Management.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή:

Η θυγατρική ιδρύθηκε το 2000 με μετοχικό κεφάλαιο 3,6 εκατ. ευρώ (προσέξτε το αυτό, 3€ ανά μετοχή επί 1.200.000 μετοχές). Στις 11.12.2002 ο μέτοχός της (και μέτοχος της τράπεζας) Αντώνης Αθανάσογλου μεταβίβασε στην τράπεζα 501.000 μετοχές στην τιμή των 6,8€ (περίπου 2,3 φορές πάνω) και εισέπραξε 3.406.000 ευρώ.

Στις 31.12.2003 ο κ. Αντώνης Αθανάσογλου πούλησε -στην τράπεζα και πάλι- 497.800 μετοχές, αυτή τη φορά έναντι… 8,56€ ανά μετοχή, εισπράττοντας 4.261.168 ευρώ!

Προσέξτε τώρα, η συγκεκριμένη θυγατρική, όπως αναφέρει και το ”εταιρικό προφίλ” ουσιαστικά έχει τρεις πελάτες, τις τρεις ΑΕΕΧ που πρόκειται να …συγχωνευθούν με την Proton (!) και ίδια κεφάλαια που ανέρχονται σε 4,6 εκατ. ευρώ.

Μετά τη συγχώνευση, δηλαδή, η συγκεκριμένη εταιρία ”χάνει” τους τρεις εμφανιζόμενους πελάτες της και μένει με τα κεφάλαια, σε αναζήτηση… πελατείας!



Πόσο αποτιμά η τράπεζα τη θυγατρική της στο συγκεκριμένο ”εταιρικό προφίλ”;

Την αποτιμά στην αξία κτήσης των… 9.545.664 ευρώ (που προκύπτει βεβαίως κατ’ εξοχήν από τις αγορές μετοχών του κ. Αθανάσογλου), ενώ σημειώνει ότι η ”πραγματική” αξία της εταιρίας, με βάση τις εκτιμήσεις ανεξάρτητων εκτιμητών (της KPMG για να γίνουμε συγκεκριμένοι) ανέρχεται σε… 21 εκατ. ευρώ!

Τα ερωτήματα βέβαια είναι: α) πώς γίνεται αυτό, με δεδομένο ότι τα κέρδη που εμφάνισε το 2004 ήταν 1,5 εκατ. ευρώ {μιλάμε για P/E μετά φόρων που ανέρχεται για το 2004 σε… 14 (!)}, όταν πρόκειται για μια εταιρία asset management με ουσιαστικούς πελάτες μόνον τις γνωστές πλέον τρεις ΑΕΕΧ.

β) Ποια θα είναι η αξία αυτής της εταιρίας ΚΑΤΟΠΙΝ της αναμενόμενης συγχώνευσης, όταν θα χαθούν αυτά τα έσοδα;

γ) είναι τελικά μια αποτίμηση κάτι θολό, νεφελώδες, απροσδιόριστο και άπιαστο, κάτι σαν το κόστος του... φιλιού στο τραγούδι που θυμηθήκαμε;

Αυτά τα ερωτήματα έχουμε για… αρχή, έπεται όμως και συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v