Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 19 2005

Οι ”φήμες”, η Εθνική Τράπεζα και η μετοχή

Η έντονα ανοδική τάση στη μετοχή της Eθνικής Τράπεζας φαίνεται να πυροδοτεί τη... ”σεναριολογία”, σε μια αγορά που έτσι κι αλλιώς αρέσκεται στην τροφοδοσία φημών!

Ενα σενάριο που... ψιθυρίζεται, έχει βεβαίως να κάνει με το ενδεχόμενο αναβίωσης της αποτυχημένης σχέσης με την Alpha Bank, καθώς σταδιακά γίνεται προφανές ότι δεν είναι εύκολο μια ξένη τράπεζα να παίξει το ρόλο του μνηστήρα μιας ελληνικής, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Το σενάριο αυτό είναι αλήθεια ότι βλέπουν με... συμπάθεια όχι μόνον χρηματιστηριακοί κύκλοι (που γνωρίζουν ότι ”το μέγεθος μετράει” για τους ξένους θεσμικούς), αλλά και κάποιοι πολιτικοί κύκλοι.

Η ενδελεχής έρευνα βέβαια αυτού του σεναρίου σκοντάφτει στο γεγονός ότι τέτοιου μεγέθους κινήσεις ουδέποτε επιβεβαιώνονται πριν... γίνουν!

Το ίδιο όμως ΔΕΝ ισχύει για ένα άλλο σενάριο που κυκλοφόρησε περί ”split” στη μετοχή της Εθνικής. Αυτό το σενάριο ουδόλως στερείται λογικής και το ερευνήσαμε άμεσα.

Η απάντηση εξαιρετικά υψηλόβαθμων κύκλων της ΕΤΕ (πιο υψηλόβαθμοι δεν θα μπορούσαν να είναι...) ήταν κατηγορηματικά ΟΧΙ, αφού δεν έχει γίνει, όπως επισήμαναν σε συνεργάτη της στήλης, ούτε συζήτηση για το θέμα.

Ωστόσο, χρηματιστηριακές πηγές σημειώνουν ότι μπορεί να μην υφίσταται θέμα split, ενδεχομένως όμως να ”παίζει” και μάλιστα πολύ σοβαρά, κάποια αντίστοιχης φύσεως κίνηση, η οποία θα είχε θετική επίπτωση στην κεφαλαιακή διάρθρωση και στα δεδομένα επί των οποίων υπολογίζονται οι συντελεστές επάρκειας, ενώ ταυτόχρονα θα αύξανε τον αριθμό των εν κυκλοφορία μετοχών.

Το... τελευταίο, λοιπόν θα το κοιτάξουμε έτι περισσότερο, μια και οι ”μηχανισμοί” με τους οποίους θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι περισσότεροι από ένας!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v