Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 17 2006

Χρυσή Λίρα, Τ.τ.Ε. και ”μονοπωλιακή” κατάχρηση!!!

Στα 107,46 ευρώ είχε φτάσει πριν απο δύο-τρεις μέρες η αγορά της χρυσής λίρας από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την πώληση να είναι πλέον στο ύψος των 119,15 ευρώ. Και πώς να γίνει διαφορετικά όταν η τιμή του ακατέργαστου χρυσού ξεπέρασε πλέον τα… 545 δολάρια η ουγγιά

Σημειώστε ότι με βάση την τιμή αγοράς η χρυσή λίρα έχει ”γράψει” άνοδο της τάξεως του 7% από τα τέλη του Νοεμβρίου 2005 (διόλου άσχημα για ένα διμηνάκι) και… 23% σε σχέση με το Νοέμβρη του 2004!!!

Μακάριοι λοιπόν οι κατέχοντες. Και μόνον… αυτοί!Διότι, όπως φαίνεται διά …γυμνού οφθαλμού, η Τ.τ.Ε. εξακολουθεί να διατηρεί την…ψαλίδα μεταξύ αγοράς και πώλησης σε επίπεδο άνω του … 10% (από κάτω προς τα πάνω) παρότι έχει την ευχέρεια να καθορίζει το ύψος των τιμών σε καθημερινή βάση.

Εάν αυτό γινόταν από κάποιο ιδιώτη είναι πολύ πιθανό ότι θα θεωρείτο… ”κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης” και ”μονοπωλιακή συμπεριφορά”, μια και στην αγορά τραπεζογραμματίων συναλλάγματος το σχετικό spread δεν είναι παραπάνω από 2-2,5%.

Σημειώστε δε ότι εκτός της ύπαρξης αυτής της ”ψαλίδας” υπάρχουν και οι ..υπάλληλοι στα συγκεκριμένα γκισέ της Τ.τ.Ε. που με ύφος έμπειρου χρυσοχόου και σε κλάσματα… δευτερολέπτων λένε σε όποιον τους πάει λίρες ότι ορισμένες είναι… ”κτυπημένες”, κι άλλες είναι… ”ελλιποβαρείς”, ρίχνοντας έτσι κι άλλο την τιμή αγοράς που έχει θέσει η Τ.τ.Ε για όσους έχουν λίρες και θέλουν να τις πουλήσουν!

Κάποιοι κακοπροαίρετοι μάλιστα λένε ότι είχαν λίρες που χαρακτηρίστηκαν ”κτυπημένες” παρότι είχαν μείνει στα μασούρια με τα οποία αγοράστηκαν (από την Τ.τ.Ε.) χωρίς να χρησιμοποιηθούν!

Τι να σας πούμε, χρυσοχόοι δεν είμαστε, αλλά τα παραπάνω είναι σίγουρα εντυπωσιακά. Και σίγουρα δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2006!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v