Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 10 2006

O OΛΠ, τα κέρδη και τα ”μετά φόρων” κέρδη!

Nα λοιπόν που με τις αλλαγές στα ΔΛΠ, αλλά και τη νέα έμφαση στα ”μετά από φόρους” κέρδη ΔΕΝ λύνεται το ενδεχόμενο παραπλάνησης όσων δεν κοιτούν προσεκτικά τους ισολογισμούς.

Λαμβάνουμε ως παράδειγμα (χωρίς να είναι το μόνο) την περίπτωση του ΟΛΠ για τον οποίο η στήλη είχε γραψει πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ότι στη χρήση 2005 θα είναι μειωμένος τόσο ο τζίρος όσο και (περισσότερο) τα κέρδη.

Κι αυτό συνέβη στην πράξη. Ο τζίρος μειώθηκε, τα μικτά κέρδη μειώθηκαν, το EBITDA μειώθηκε, τα καθαρά προ φόρων κέρδη μειώθηκαν.

Πλην όμως, τα κέρδη μετά από φόρους… αυξήθηκαν, προφανώς για λόγους σχετιζόμενους με τη φορολογία.

Τι μας λέει αυτό; Μας λέει μεν ότι όσοι μείνουν στην τελευταία γραμμή του ισολογισμού θα ξέρουν (και ορθά) ότι η εταιρία έβαλε φέτος περισσότερα κέρδη ”στην τσέπη”.

Αυτό που ΔΕΝ θα ξέρουν (άσχετα αν πρόκειται για συγκυριακό γεγονός) είναι ότι η ικανότητα του ΟΛΠ να ΠΑΡΑΓΕΙ κέρδη, μειώθηκε το 2005, αντί να αυξηθεί, όπως δείχνουν τα μετά φόρων κέρδη.

Ιδού λοιπόν γιατί οι λογιστικές καταστάσεις είναι για να τις μελετούμε προσεκτικά κι όχι μόνο σε ότι αφορά τον κύκλο εργασιών και την ”τελευταία γραμμή” των κερδών.

ΥΓ: Την... τιμητική τους είχαν στο δείπνο του Economist (την ημέρα που μιλούσε ο πρωθυπουργός) οι... ”πρώην” της-χορηγού και φέτος- Intracom.

Όχι, αυτή τη φορά ο κ. Καραμανλής δεν μίλησε με ”φόντο” το... λογότυπο της Intracom. Περισσότερα όμως στη στήλη ”Ιοβόλος” με ένα ”κλίκ” από την πρώτη σελίδα του in2life.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v