Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η καυτή ταμπακιέρα των αποκρατικοποιήσεων

Ένα crash test στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας. Πού θα οδεύσουν τα έσοδα, τι αλλαγές σχεδιάζουν στο μοντέλο.

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η καυτή ταμπακιέρα των αποκρατικοποιήσεων

Μπορεί μέχρι στιγμής να μην είναι σαφές το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων (εταιρείες και ακίνητα), αλλά είναι σίγουρο πως το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) θα κλείσει, σε περίπτωση εκλογικής νίκης, όπως επαναλαμβάνει εσχάτως ο Αλέξης Τσίπρας. 

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται, όμως, η ίδρυση «Ταμείου Κρατικής Περιουσίας του οποίου το αρχικό κεφάλαιο θα αποτελείται από δημόσια περιουσία». Από το πρόγραμμα δεν ξεκαθαρίζεται αν η «δημόσια περιουσία» που θα εισφερθεί στο νέο ταμείο θα περιλαμβάνει μόνο ακίνητα ή και κρατικές επιχειρήσεις προς πώληση.

Μια ιδέα για το πού θα πηγαίνουν τα έσοδα από το συγκεκριμένο ταμείο έδωσαν, πάντως, τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (όπως η κ. Νάντια Βαλαβάνη η οποία προχθές παρουσίασε ολόκληρο βιβλίο κατά των ιδιωτικοποιήσεων). Όπως είπαν, τα έσοδα από την αξιοποίηση κρατικών ακινήτων, αλλά και τα έσοδα από την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα καλύψουν τη μαύρη τρύπα του ασφαλιστικού συστήματος. Οσοι ασχολούνται με το ασφαλιστικό, πάντως, υποστηρίζουν πως το σύστημα δεn μπορεί να περιμένει την αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων…

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνονται όσα αναφέρονταν προ ημερών σε ρεπορτάζ του Euro2day.gr για την αναζήτηση του «τρίτου δρόμου» στις ιδιωτικοποιήσεις. Όπως αναφέρεται, «διερευνούμε δυνατότητες να αναπτύξουμε ισότιμες σχέσεις και με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κίνα, Ρωσία, χώρες του αραβικού κόσμου και της Λατινικής Αμερικής), επιδιώκοντας διακρατικές συμφωνίες και συμβάσεις μεταξύ δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών για αναπτυξιακούς σκοπούς».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδ. Δρίτσα σύμφωνα με τις οποίες θα επανεξεταστεί η σύμβαση με την κινεζική Cosco για τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων. Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να σήκωσε χθες τους τόνους, αλλά τα ίδια είχε πει προ ημερών και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Οσο για τους Κινέζους, δε φαίνεται να προβληματίζονται από τυχόν ακύρωση του εν εξελίξει διαγωνισμού για την πώληση του 67% του ΟΛΠ. Είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, χωρίς να καίγονται για τις λοιπές ζημιογόνες δραστηριότητες του λιμανιού (επιβατηγός ναυτιλία κ.λπ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v