Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη ευκαιρία για τον EastMed - Το «σινιάλο» της ΕΤΕ - Ενέργεια: Γιατί η Ελλάδα «πονά» περισσότερο

Οι παρεμβάσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υπέρ του ξεχασμένου αγωγού EastMed. Πτώση σήμερα στις χονδρεμπορικές τιμές της ενέργειας. Tips από το conference call της Εθνικής.

Δεύτερη ευκαιρία για τον EastMed - Το «σινιάλο» της ΕΤΕ - Ενέργεια: Γιατί η Ελλάδα «πονά» περισσότερο

EAST MED: Έχει ο καιρός γυρίσματα. Ακόμη και για τον East Med. Ναι, τον «φαραωνικό», όπως χαρακτηριζόταν, αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, που μέχρι πρόσφατα είχε αποκηρυχθεί ακόμη και από τον αμερικανικό παράγοντα, γιατί «δεν βγαίνει» τεχνικά και οικονομικά και γιατί προκαλεί εντάσεις στην περιοχή μας.

Ποτέ μην λες ποτέ, όμως. Και να που τον τελευταίο καιρό, ελέω ουκρανικού, άρχισαν να πυκνώνουν οι φωνές που τον «ανακαλύπτουν» ξανά και τάσσονται υπέρ της κατασκευής του. Πρώτα ήταν ο CEO της Chevron, μετά ακολούθησε ο ομόλογός του της Edison (συμμετέχει με τη ΔΕΠΑ στο project) και τις δύο τελευταίες ημέρες συζητήθηκε στην… κοιτίδα της απόρριψής του, την Ουάσιγκτον. Σε διάσκεψη με τον εκκωφαντικό τίτλο, South East Europe & East Med. Όπου ο Αμερικανός υφυπουργός Ενέργειας Άντριου Λάιτ και ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ συμφώνησαν ότι ήρθε η ώρα να ξαναδούμε και τον συγκεκριμένο αγωγό υπό άλλο πρίσμα.

Μακάρι. Γιατί έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, με την ανάγκη απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, τίποτε, ως φαίνεται, δεν περισσεύει.

Η στήλη να επισημάνει και δύο αξιοσημείωτα γεγονότα. Πρώτον, η παρούσα κυβέρνηση δεν φρέναρε την πρόοδο του project. Οι αναγκαίες τεχνικές μελέτες εξακολουθούν να γίνονται από τη θυγατρική της (κρατικής) ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, την ΥΑΦΑ Ποσειδών. Από το 2020 είναι σε εξέλιξη οι Μελέτες Εφαρμογής (FEED) για τα χερσαία και υποθαλάσσια τμήματα, όπως και οι περιβαλλοντικές μελέτες.

Δεύτερον, ο EastMed συμπεριλαμβάνεται στην 5η λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs) της Κομισιόν, που πήρε πρόσφατα το «πράσινο φως» από το Ευρωκοινοβούλιο. Άρα, μπορεί να χρηματοδοτηθεί για την κατασκευή του από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Συμπέρασμα: οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Βούληση και αποφασιστικότητα απαιτείται.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ασανσέρ σε ουρανοξύστη θυμίζουν οι χονδρικές τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη. Από την αρχή της ουκρανικής κρίσης ανεβοκατεβαίνουν με ρυθμό που προκαλεί ίλιγγο, αποδεικνύοντας την ευαισθησία των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στο φυσικό αέριο.

Με το παραμικρό «σήμα» της επιδείνωσης του εμπόλεμου κλίματος φεύγουν στη στρατόσφαιρα ή συμμαζεύονται, αν τυχόν υπάρξουν σημάδια αποκλιμάκωσης.

Για αύριο, πάντως, όλες οι χώρες, χωρίς καμία εξαίρεση, παρουσιάζουν μείωση των τιμών. Από κοντά και η Ελλάδα, με τη μείωση της χονδρεμπορικής τιμής της να είναι στο 8,5%.

Βεβαίως, η εικόνα δεν είναι ίδια σε όλες τις χώρες. Για παράδειγμα, η Γερμανία εμφανίσθηκε αρκετές φορές να έχει μικρότερη χονδρική τιμή σε σχέση με τις υπόλοιπες, και γιατί έχει πολλές ΑΠΕ, και γιατί εξακολουθεί να διατηρεί στο ενεργειακό μείγμα της τον άνθρακα.

Αντίθετα, όσες χώρες είναι στενά συνδεδεμένες με το αέριο υποφέρουν αυτόν τον καιρό. Όπως και η Ελλάδα.
Υπάρχει επιπλέον και κάτι ακόμη. Οι τιμές της χονδρικής στην Ευρώπη σε σχέση με τη χώρα μας δεν είναι συγκρίσιμες από άποψη συνεπειών. Στην Ευρώπη, το 30-40% των τιμών που εμφανίζονται αφορούν στη spot αγορά. Γιατί εκεί υπάρχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια και σταθερά τιμολόγια που δεν εξαρτώνται από τις αυξομειώσεις που βλέπουμε καθημερινά και μας ζαλίζουν.

Δεν ισχύει το ίδιο στην Ελλάδα. Όλο το χονδρεμπορικό κόστος μετακυλίεται στα τιμολόγια νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την αρχή της κρίσης

Η λογική των ασφαλών, υπό μία έννοια, μακροπρόθεσμων συμβολαίων απέχει πολύ ακόμη από την ελληνική ενεργειακή πραγματικότητα.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Σε μερικές εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η πώληση του 85% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC και το 4ο τρίμηνο του 2022 θα κλείσει η πώληση του 50% του τομέα εκκαθάρισης καρτών στην αμερικανική εταιρεία EVO Payments, αποκάλυψε στο conferace call με τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Ο CEO του ομίλου αναφέρθηκε και στο θέμα των κεφαλαίων. «Τα κεφάλαια της Εθνικής είναι πολύ ισχυρά», δήλωσε ο Παύλος Μυλωνάς, χωρίς να απαντήσει με ξεκάθαρο τρόπο, είτε θετικά είτε αρνητικά, αναφορικά με πιθανούς σχεδιασμούς για αύξηση κεφαλαίου.

Και πώς να το κάνει άλλωστε, όταν η τράπεζα πρέπει πρώτα να κάνει ένα placement. Εν συνεχεία τα υπόλοιπα...

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Την προκήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών επέλεξαν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη το διήμερο 14-15 Μαρτίου.

Στα ανοιχτά θέματα που έχουν, είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης τριετούς διάρκειας, το γεγονός ότι περίπου ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι «ενοικιαζόμενος» από την ICAP με πολύ χαμηλότερες αποδοχές και τέλος, ένα νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου μέσα στο 2022, καθώς αυτό που έληξε πρόσφατα είχε μερική μόνο επιτυχία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v