Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 18 2012

Αποκαλύπτεται ο σχεδιασμός των δανειστών

Στην Ελλάδα που θα μπορούσε να γίνει η... Νορβηγία της Μεσογείου αναφέρεται σε τελευταίο άρθρο της η Handelsblatt.

Μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα το Bloomberg έκανε λόγο για ελληνικό...El Dorado εκτιμώντας πως η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει (μέχρι το 2016-17) η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη.

Τυχαία ή όχι, συμπτωματικά ή όχι, μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, η ουσία είναι πως έγκυρα ξένα ΜΜΕ «αποκαλύπτουν» αυτό που εδώ και χρόνια είναι γνωστό (στους ειδικούς) για τις δυνατότητες και προοπτικές αυτού του τόπου.

Εξηγείται έτσι, σύμφωνα με την εκτίμηση αρκετών, η μεθοδικότητα του σχεδιασμού που επιβλήθηκε (με αφορμή την κρίση χρέους) αρχικά στην Ελλάδα από τους δανειστές, κι ειδικότερα από το Βερολίνο.

Η επιμονή τους για αλλαγή του νομικού πλαισίου και της σύνθεσης των ελληνικών υποχρεώσεων και της εμπράγματης υποθήκευσης «της περιουσίας και του πλούτου» της χώρας και το «ξαφνικό» ενδιαφέρον από την Αγκ. Μέρκελ, τον πολύ Μόρνινγκσταρ και τον Αχ. Νταβούτογλου.

Πλέον, πτυχές του κεντρικού σχεδιασμού δημοσιοποιούνται ευρύτερα διαλύοντας τις όποιες αμφιβολίες και την ευκολία κριτικής των υπέρμαχων των δύο μνημονίων, οι οποίοι ελαφρά τη καρδία (και με συνείδηση;) λοιδορούσαν χαρακτηρίζοντάς τα όλα αυτά θεωρίες συνωμοσίας.

Το euro2day αλλά και ο ΜΕΤΟΧΟΣ έχουν επιχειρήσει να προσεγγίσουν αυτά τα θέματα, να κατανοήσουν τις εξελίξεις και να βρουν απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα.

Ενδεικτικά, η στήλη σημείωνε πως «Είναι -εν τέλει- όλα θεωρίες συνωμοσίας;» (στις 9 Οκτωβρίου) και «Όλα μέσα στον ευρύτερο σχεδιασμό εκχώρησης» στις 21 Σεπτεμβρίου.

Το σίγουρο είναι πως η συνέχεια αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα από όλες τις πλευρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v