Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Καλό μας μήνα, κατ' αρχάς. Με υγεία, πρωτίστως. «Καυτός» προοιωνίζεται ο Σεπτέμβριος, με εκκίνηση από τις 1.312,49 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Από τις 3.182,11 για τον FTSE 25, από τις 1.063,13 για τον ΔΤΡ και από τις 2.165,69 για τον FTSE MidCap.
Με συναλλαγές -σχεδόν- μισού δισ. στη χθεσινή συνεδρίαση να «παίζονται» στο rebalancing, με επίκεντρο
τις Πειραιώς, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά και τις άλλες 8 του «καλαθιού» MSCI Standard Greece.

Σε συγκυρία ανακοίνωσης μεγεθών 6μήνου το ΧΑ, ο Γιώργος Α. Σαββάκης «ακτινογραφεί» (και) τεχνικά τους δύο μεγάλους της διύλισης-πετρελαίου αλλά και ΑΠΕ, Motor Oil vs Helleniq Energy, με γνώμονα και τα αποτελέσματά τους.

Η διαφοροποίηση της στήλης σχετικά με τις σκέψεις/σχεδιασμό ορισμένων να προωθηθεί η έκδοση «λαϊκών» ομολόγων, γνωστή και ξεκάθαρη, διατυπώθηκε πριν από μία εβδομάδα.

Καταλήγοντας σε δύο σημεία: Οι γνωρίζοντες τα του χρέους υποστηρίζουν ότι το «λαϊκό ομόλογο» δεν είναι κάτι που πρέπει να μπει στο τραπέζι. Και πως είναι δύσκολη η περίοδος για «πυροτεχνήματα».

Κρίνοντας από το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου, πως μπήκε στο «συρτάρι» το σχέδιο, υποθέτω ότι υπερίσχυσαν οι γνωρίζοντες, το δε αποτέλεσμα της απόφασής τους θα αποτυπωθεί πολλαπλά στη συνέχεια. Κυρίως όσον αφορά στην «τιμολόγηση» του κρατικού χρέους, παραπέμποντας και στην contrarian κίνηση του 10ετούς ελληνικού έναντι της πλειονότητας των ευρωπαϊκών (με τη Λία Δεληγιάννη να αναφέρεται στην περαιτέρω επιβάρυνση του γερμανικού).

Μέχρι την Παρασκευή είναι το περιθώριο που έχει δώσει το ΤΑΙΠΕΔ στους ενδιαφερόμενους για το 67% του λιμένος Βόλου, για διευκρινίσεις επί των δεσμευτικών προσφορών, προκειμένου να ακολουθήσει το 10ήμερο των ενστάσεων. Διαδικασία που εάν οι ενδιαφερόμενοι συμφωνήσουν, μπορεί να μην ακολουθηθεί.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι φάκελοι μπορεί να ανοίξουν -ακόμη και την επόμενη εβδομάδα- για να ακολουθήσει η βελτιωτική προσφορά, ωστόσο το όνομα δεν θα έχει γίνει γνωστό πριν τη ΔΕΘ (9 Σεπτεμβρίου).

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός παρουσιάζει πολλαπλό ενδιαφέρον, καθώς δεν συμμετέχει ο όμιλος Grimaldi (για Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο που συμμετείχε πλειοδότησε/επικράτησε), αφήνοντας χώρο για άλλους (1-2 σχήματα θεωρούνται επικρατέστερα). Και προχωρά σε συγκυρία που η Ινδία επιβεβαιώνει -σε πρωθυπουργικό επίπεδο- το ενδιαφέρον της για πρόσβαση σε πύλη εισόδου προς την Ευρώπη και αποθηκευτικά κέντρα-διαμετακόμισης, αναφέρεται στον ΟΛΠ (που καθώς ελέγχεται από την CosCo είναι εκτός... παιδιάς), «φωτογραφίζοντας» (έμμεσα προσώρας) τον ΟΛΘ -που για τον βασικό μέτοχο South Europe Gateway Thessaloniki έχουν γραφτεί ουκ ολίγα σενάρια περί μετοχικών αλλαγών κ.λπ., χωρίς ωστόσο να έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα.

Ανακοινώνει οικονομικά μεγέθη 6μήνου ο όμιλος, με την αγορά να προεξοφλεί όχι τόσο την επανάληψη των ιστορικών επιδόσεων του 2022 όσο την περαιτέρω βελτίωση ποιοτικών δεικτών-χαρακτηριστικών όπως αυτά καταγράφηκαν στα μεγέθη πρώτου 3μήνου.

Προφανώς για τη διοίκηση (*) προτεραιότητα δίνεται στην επαναληψιμότητα, την εδραίωση της στροφής προς την «πράσινη ενέργεια» -τις ΑΠΕ-, τη διαφοροποίησή του από τον στενά εννοούμενο κλάδο πετρελαίων-διύλισης.

Θα σταθώ σε στοιχεία (3μήνου): στην κατά 25% αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα 397 εκατ. (EBITDA), κατά 20% στην καθαρή κερδοφορία στα 237 εκατ., επενδύσεις 75 εκατ. συν μείωση καθαρού χρέους στο 1,549 δισ., με τις ελεύθερες ταμειακές ροές στα 234 εκατ. και επενδεδυμένο κεφάλαιο στα 3,916 δισ.

Στις 16 Αυγούστου η τελευταία ανάρτησή μας σχετικά με τις αποτιμήσεις. Τότε δινόταν «μάχη» μεταξύ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ για τη δεύτερη θέση -που κρατά ο ΟΤΕ με αποτίμηση 6,010 δισ., ενώ ο ΟΠAΠ έχει υποχωρήσει
στην πέμπτη με 5,606 δισ.

Μεσολαβούν Εθνική με 5,812 και Eurobank με 5,749 δισ. (θυμίζοντας ότι η δεύτερη «περιέχει» και μία Grivalia). Στην έκτη θέση η Mytilineos στα 5,272 δισ. από 5,044 δισ. στη μέτρηση της 16/8, με διακριτή δυναμική και εμφανές πλεονέκτημα σε διάστημα (τελευταίου) 3μήνου.

Συγκεκριμένα, στο 26,82% η μεταβολή για τη Mytilineos στο 3μηνο, έναντι διόρθωσης 5,85% της μετοχής του ΟΠAΠ, 0,65% της Eurobank, 3,79% της Εθνικής και 0,57% του ΟΤΕ.

v
Απόρρητο