Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται στην κυβέρνηση από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εχθές στο Στρασβούργο. Ο Φίλιππος Πανταζής έχει το ρεπορτάζ και λεπτομέρειες τόσο για τα 2,25 δισ. της κοινοτικής αρωγής όσο και για τον ανασχεδιασμό της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Ξεκαθαρίζοντας πως και το τελευταίο ευρώ προερχόμενο από τις Βρυξέλλες που προστίθεται στο δημόσιο ταμείο είναι πολύτιμο, οι 2-3 εκτιμήσεις της στήλης σχετικά με αυτά τα 2,25 δισ. ευρώ

Στο βασικό ερώτημα, όμως, πόσα από αυτά τα 2,25 δισ. είναι «φρέσκο» χρήμα, η απάντηση είναι αποθαρρυντική. Και αυτό γιατί: το 1,5 δισ. είναι ανακατανομές από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027, τα 500 εκατ. ομοίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 250 εκατ. από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (σε διαφορετική περίπτωση χαμένα, γιατί δεν είχαν υλοποιηθεί τα προβλεπόμενα/συμφωνηθέντα).

Με «βαρίδι» τον τραπεζικό κλάδο το χθεσινό θεαματικό «γύρισμα» της αγοράς, με τον Δείκτη Τραπεζών από τις 1.026,05 έως τις 954,67 και «κλείσιμο» στις 965,30 (-2,78%).

Ασχέτως των εξηγήσεων/ερμηνειών που επιχειρήθηκε να δοθούν στη διάρκεια της συνεδρίασης, στην πραγματικότητα η τάση του κλάδου είναι short από το διάστημα 3μήνου και στη συνέχεια, με απώλειες 5,78% (3μηνο), 8,02% (μήνας), 4% (εβδομάδα). Από τις 1.117,78 μονάδες η διόρθωση -από τα μέσα/τέλη Ιουλίου-,με κύριους πωλητές ξένους που κατοχύρωναν μέρος των διψήφιων αποδόσεων 7μήνου.

«Η Ελλάδα πέτυχε ένα ορόσημο που αξίζει να γιορταστεί...» το συμπέρασμα του ESM. Ακριβώς αυτό το μήνυμα επιχειρεί να αποτυπώσει ο extradeN με την προσέγγιση των νέων δεδομένων της αγοράς.

Σημειώνει ο συν-υπογείτης: «... στα 85,508 δισ. η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στο κλείσιμο της Παρασκευής. Σημαδιακή ημέρα γιατί μετά από 13 χρόνια επανήλθε η χώρα μας σε καθεστώς Investment Grade. Τι σημαίνει αυτό; Οτι μας αποχαιρετούν τα πιο παιχνιδιάρικα κεφάλαια που μας έφτασαν στις 1.259 μον. και αναλαμβάνουν τα πιο επενδυτικού χαρακτήρα, πιο μεγάλα και μακροπρόθεσμα, που μέχρι προχθές δεν μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Με αφορμή μία αποστροφή του Θανάση Σταυρόπουλου -από το χθεσινό σχόλιο αγοράς- η σημερινή ανάρτησή μας.

«... αρκετοί από τους Ξένους Διαχειριστές που παρακολουθούν Ελλάδα, δηλώνουν εξαιρετικά προβληματισμένοι για την εικόνα που παρουσιάζει ο Κρατικός Μηχανισμός, σε ό,τι πρόβλημα παρουσιάζεται, αλλά και από το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής έχει καταστραφεί...».

Απόλυτα ακριβής η αναφορά του Θανάση, εξηγεί -εν μέρει- την επιφυλακτική στάση αρκετών ξένων διαχειριστών, γιατί, όπως εξηγούν, καλή και ζητούμενη η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας -είτε από την DBRS, τη Moody's, είτε από τη Standard & Poor's, Fitch-, πλην όμως η συμπτωσιολογία των αρρυθμιών (επιεικής χαρακτηρισμός τους) επιτείνει τον προβληματισμό.

Σεπ 2 2023

Εβδομάδα «κρησάρα» για οικονομία και αγορές μετοχών, κρατικών ομολόγων, η τρέχουσα, με την αξιολόγηση από την DBRS την Παρασκευή να αποτελεί το πρώτο από σειρά ορόσημων στην πορεία προς την αναβάθμιση.

Κοινή εκτίμηση πως από την ετυμηγορία του καναδικού οίκου διακυβεύονται αρκετά αλλά όχι όλα. Ο λόγος; Η DBRS είναι μεν ο ένας από τους BIG4 (λαμβάνεται υπόψη από την κεντρική τράπεζα), αλλά με τη μικρότερη βαρύτητα επηρεασμού. Η DBRS έχει κάνει το... μισό βήμα, όταν προ μηνός εξηγούσε γιατί δεν έχει εντάξει
την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

v
Απόρρητο