Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Η σημερινή ανάρτησή μας αφορά σε Intralot και Lavipharm -αμφότερες χαρακτηρίζονται ως περιπτώσεις επιχειρηματικής/επενδυτικής επαναφοράς.

Κοινή η αφετηρία των δύο από την κατηγορία της Επιτήρησης -στην Κύρια Αγορά- πρώτα για τη Lavipharm (23/12/2022) πρόσφατα για την Intralοt (8/11/2023), με τις μεθοδικές ενέργειας των διοικήσεων να έχουν αποτέλεσμα, διακριτό σταδιακά στα 3μηνα της φετινής χρήσης.

Δυναμική επαναφοράς προς την κανονικότητα, που επιχείρησαν να επικοινωνήσουν (και) στην επενδυτική κοινότητα. Η μεν διοίκηση της Lavipharm επίσπευσε την ανακοίνωση μεγεθών τρίτου 3μήνου/9μήνου (κύκλος εργασιών 59,7 εκατ., μικτό κέρδος 16,65 εκατ. και 2,10 εκατ. καθαρά), της δε Intralοt έφερε -πιο κοντά- για αύριο την ανακοίνωση των δικών της.

Σαφώς και η προσφορά των 8 plus δισ. για το placement του 22% της Εθνικής ήταν πέραν των εκτιμήσεων αισιόδοξων παραγόντων της αγοράς. Και μόνο το γεγονός πως ήταν κατά πολύ πάνω από τη χρηματιστηριακή αξία της ίδιας της τράπεζας προφανώς και είναι ενδεικτικό.

Σημειωτέον πως την ημέρα της κάλυψης. η Εθνική είχε αποτίμηση κάτι λιγότερο από τα 5,3 δισ., σύμφωνα με την τρέχουσα τιμή της μετοχής στα 6,29 ευρώ διαμορφώνεται στα 5,753 δισ.

Ηδη στην 3η θέση, με τη Eurobank με 6,057 δισ. στη 2η (στην 1η με 9,280 δισ. η Coca Cola HBC), αφήνοντας αρκετά πίσω ΟΤΕ (5,519), ΟΠΑΠ (5,369), Mytilineos (5,038).

Αρκετές (και σημαντικές) οι εισηγμένες που ανακοινώνουν σήμερα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου 3μήνου/9μήνου. Η κοινότητα επικεντρώνεται κυρίως σε ΟΠΑΠ, Motor Oil, εισηγμένες που παραδοσιακά οι διοικήσεις τους είναι γαλαντόμες με τους μετόχους/επενδυτές.

Εχουν σημασία τα μεγέθη αμφοτέρων, καθώς οι αναλυτές, οι οίκοι, περιμένουν ισχυρά μεγέθη, θέτουν υψηλότερα τον πήχη, στοχοθεσία που εάν επιτευχθεί, θα αντιστοιχεί σε μεγαλύτερες αποτιμήσεις, σε επίπεδα αγοράς πάνω από τις 1.300 μονάδες.

Ενδεικτική η περίπτωση της Optima Bank, με τους αναλυτές της να έχουν θέσει τον πήχη για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 17,1 ευρώ και στα 27,9 ευρώ για τη Mοtοr Oil.

Εως τις 3.088,25 μονάδες η αντίδραση για τον FTSE 25 την Παρασκευή, «κλείσιμο» στις 3.048,64 (1,19%). Πολύ σημαντική η περιοχή των 3.088 «δοκιμάστηκε» -βγήκε διόρθωση, πρακτικά λίγο δύσκολα να την υπερβεί με την δεύτερη και μάλιστα άμεσα. Με το τέλος της συνεδρίασης της Τρίτης -το πολύ Τετάρτης- θα γνωρίζουμε εάν οι long επείγονται να την υπερβούν με συνοπτικές διαδικασίες, στοχεύοντας προς αρκετά υψηλότερα.

Το placement της Εθνικής έδωσε τα «καύσιμα» για την προσέγγιση των 3.088, μένει να βρεθεί η επόμενη αφορμή, που προσώρας δεν διαφαίνεται για αυτό και καλό θα ήταν σε ενδεχόμενη διόρθωση να μη διαρραγούν στηρίξεις προς τις 3.020 μονάδες.

Στα 6,93 ευρώ, και άνοδο 129,47% για το 2023 η μετοχή της Cenergy Holdings είναι μακράν η αποδοτικότερη από τις εισηγμένες του ευρύτερου ομίλου. Στα 5,19 ευρώ η μετοχή της Viohalco με 29,59%, με μόλις 2,96%(!) της ElvalHalcor στο 1,668 ευρώ.

Σε όρους αποτίμησης διαμορφώνεται στο 1,317 δισ. έναντι 1,345 δισ. της Viohalcο, που έχει το 79,78% του μ.κ. της πρώτης.

Τις υποθήκες για ανοδική πορεία και το 2024 βάζει ο όμιλος, όπως ανέλυε ο Στέφανος Κοτζαμάνης, με τα οικονομικά μεγέθη 9μήνου να αποτελούν εδραία βάση για τη συνέχεια.

v
Απόρρητο