Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Ηταν 29 Ιουλίου, πέρυσι τέτοια εποχή, με τη μετοχή στα 13,5 ευρώ, όταν με αφορμή δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας αφηνόταν ανοιχτό το ενδεχόμενο της εισαγωγής σε ξένο μεγαλύτερο χρηματιστήριο, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα πρώτου 6μήνου.

Μάλιστα είχε υπενθυμίσει την πρόβλεψη που είχε κάνει το 2021, πως τα κέρδη του 2022 θα είναι 2πλάσια σε σχέση με το 2020, δλδ 260 εκατ.

Μία μέρα αργότερα, η ανάρτησή μας -στον ΕΚΗ- με το εύγλωττο «Καιρός ήταν...» αφορούσε το ενδεχόμενο εισαγωγής σε ξένο χρηματιστήριο.

Ανακούφιση, οι εταιρείες τροφίμων ρίχνουν τις τιμές μετά από τρία (3) χρόνια.

Οι ενδείξεις ότι παραγωγοί τροφίμων-μεσάζοντες και σούπερ μάρκετ αρχίζουν να μετακυλίουν τη μείωση του κόστους τους στον τελικό καταναλωτή αμβλύνουν τις ανησυχίες για τον λεγόμενο «πληθωρισμό απληστίας».

Από το Ηνωμένο Βασίλειο η είδηση, με ορατό το ενθαρρυντικό αποτέλεσμα γιατί στην Ελλάδα το φαινόμενο του greedflation ζει και μακροημερεύει από τους κλάδους τροφίμων, την ακτοπλοΐα, το τραπεζικό σύστημα -ενδεικτικά αναφέρονται.

Σε rebranding (sic) της ΕΧΑΕ προχωρά η διοίκησή της, έχοντας αναθέσει τον σχετικό επανασχεδιασμό σε εταιρεία του εξωτερικού.

Προφανώς και ένας επανασχεδιασμός -από νέα εταιρικά λογότυπα μέχρι παρουσιάσεις σε ξένα funds- είναι αναγκαίος, ωστόσο προαπαιτούμενο είναι η σταδιακή εμβάθυνση της αγοράς, αυτής καθεαυτής.

Προσώρας, αντί για νέες εισαγωγές -εάν εξαιρεθεί η είσοδος της MED στην ΕΝ.Α, δεν βλέπουμε-, άντε να σώσει την κατάσταση η Optima Bank και οι μια-δυο ΑΕΕΑΠ. Το αναφέρω γιατί ακόμη μία εισηγμένη είναι -ήδη- προς την έξοδο.

Ισχυρό το ενδιαφέρον για τον διαγωνισμού της Αττικής Οδού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα.

Από την συμμετοχή -στη διαδικασία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών- των 6 σχημάτων επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πως οι ελληνικές έγιναν επί της ουσίας και θα «χτυπήσουν» μέχρι τέλους τον διαγωνισμό.

ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - AVAX (υφιστάμενο σχήμα διαχείρισης/λειτουργίας) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat (με Πορτογάλους Brisa-Rubicone), Mytilineos (με Γάλλους Vinci) και FinCop (με Αυστραλούς Macquarie), οι ελληνικού ενδιαφέροντος διεκδικητές. Για την ισπανική Abertis απλά θα παραπέμψω στα δήγματα του ΧΑΜαιλέοντα.

Από τις 4.532 μονάδες τα futures του S&P500, με την τάση long καθώς ανεβαίνει το stop στις 4.385 μονάδες.

Σημείο αναφοράς για σήμερα οι 4.527 μονάδες, με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων καταλύτη για τους επενδυτές. Οι 4.610 μονάδες ένας διακριτός στόχος για τους αγοραστές, με στηρίξεις στις 4.411 (κοντινή) και τις 4.385 (κύρια).

Στο ΧΑ, για τον ΓΔ στήριξη -πλέον- η περιοχή των 1.300, με περιθώριο διόρθωσης έως τις 1.272 χωρίς να αλλάζει η τάση -σε μηνιαίο-, με τον Ηλία Ζαχαράκη να σημειώνει πως η αγορά είναι κοντά σε υψηλά 10ετίας.
Ενδεχόμενη υπέρβαση των 1.327 ενισχύει την τάση προς την περιοχή 1.350-1.366 μονάδων.

v
Απόρρητο