Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Με θετικό "ταμείο" ολοκληρώνεται σήμερα και στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις ο Μάρτιος. Στο συν 8,15% για τον Γενικό Δείκτη -ήδη στις 1.726,52 μονάδες- στο συν 15,89% και τις 1.685,46 για τον Δείκτη Τραπεζών, στο συν 9,28% και τις 4.269,85 για τον FTSE 25 και στο συν 4,21% και τις 2.600,13 μονάδες για τον FTSE MidCap.

Μήνας με σταδιακή διεύρυνση των εισροών σε σημαντικό μέρος του ταμπλό, αρκετά πέραν των συνήθων επιλογών σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips διασπορά ρευστότητας και προς συγκεκριμένα mid/small caps με ρυθμό που προϊδεάζει για συνέχιση του ανοδικού σχηματισμού.

Το πρώτο triple witching για το 2025 ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, με την πρώτη σειρά Συμβολαίων (Απριλίου) να παραπέμπει σε μικρό discount 0,43% (για τα ΣΜΕ του δείκτη).

Απόκλιση που οφείλεται κυρίως στις θέσεις που έχουν ληφθεί στα ΣΜΕ των μετοχών και των 4 συστημικών τραπεζών, αφήνοντας περιθώριο περαιτέρω μικρής διόρθωσης. Συνεπώς, η τάση στην υποκείμενη αγορά (μετοχών) θα διαμορφωθεί από τη φορά κυρίως της Alpha Bank, δευτερευόντως της Πειραιώς. Από εβδομαδιαία διόρθωση 5,64% η μετοχή της Εθνικής είναι για ορισμένους το «κλειδί» των τελευταίων συνεδριάσεων του Μαρτίου.

Πούλησε και το τελευταίο ποσοστό συμμετοχής του 2,3% στο μετοχικό κεφάλαιο ο Τζον Πόλσον, εισπράττοντας 118 εκατ. ευρώ. Αρχές Μαρτίου είχε εισπράξει άλλα 109,1 εκατ., από τη διάθεση του 2,4% του μ.κ.

Για το ποιος/ποιοι είναι αγοραστής/αγοραστές πολλά ακούγονται -από τα πιο πιθανά μέχρι τα πιο απίθανα ενδεχόμενα. Το, σχεδόν, σίγουρο είναι πως ειδικά η χθεσινή διάθεση απορροφήθηκε από διαχειριστές ξένων funds που θεωρούν under valued τα 5,413 δισ. ευρώ της τρέχουσας αποτίμησης. Οι πληροφορίες του ΧΑΜαιλέοντα από το road show της Morgan Stanley ενισχύουν αυτό το ενδεχόμενο.

Από τα mid cap στα large caps του FTSE/Russell αναβαθμίζεται η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αύριο η «πρώτη» με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για επιπλέον εισροές, όπως από νωρίς αναφέρεται στον ΧΑΜαιλέοντα.

Η ενίσχυση της συναλλακτικής ρευστότητας από τα σημαντικά κριτήρια επιλεξιμότητας για έναν διαχειριστή ξένου fund θα συμβάλλει ουσιαστικά στην "κυκλοφορία" της μετοχής. Συνεκτιμώντας το ότι από την συνεδρίαση της Τρίτης 2 Απριλίου παύει η διαπραγμάτευση για τις μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, με μέρος ρευστότητας/κεφαλαίων να "μεταφέρεται" εδώ και μέρες προς την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η αυξημένη εμπορευσιμότητα θα μπορούσε να αποτελέσει "κλειδί" των long για τη συνέχεια.

Ακρως ενδιαφέρουσα η συνάντηση των επιτελών του Groundfund με πολυμελή ισραηλινή αντιπροσωπεία, με τις λιμενικές υποδομές ένα από τα θέματα που εξετάζει το Τελ-Αβιβ, σύμφωνα με όσα αναλυτικά αναφέρει ο Γιώργος Φιντικάκης.

Σε ότι αφορά στα «λιμενικά» για τα οποία ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και ινδικά συμφέροντα, το θετικό είναι πως για δύο φορείς (ΟΛΑλεξανδρούπολης, ΟΛΒόλου) κομβικής σημασίας έχουν εξασφαλιστεί κεφάλαια για την αποκατάσταση, αναβάθμιση υποδομών και άλλων απαραίτητων έργων που χρειάζεται να γίνουν.

v
Απόρρητο