Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 7 2013

Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει...

Ευνοϊκή εξαγορά συντάξιμου χρόνου, με προκλητικές για την κοινωνία διαδικασίες;

Βάσει της νομοθεσίας (από το 2010), που προβλέπει όχι μόνο τη δυνατότητα συμπλήρωσης χρόνων αλλά και τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (*), τίθεται σε ισχύ (με σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ, προ ημερών) με τροποποίηση της σχετικής διάταξης (νόμος 4052/12).

Σύμφωνα με τις τελευταίες νομοθετικές τροποποιήσεις, οι κατέχοντες τη βουλευτική ιδιότητα, τη θέση του υπουργού ή του υφυπουργού, αλλά και αιρετοί πρόεδροι (κοινοτήτων, δήμων, νομών) έχουν τη δυνατότητα συνέχισης της ασφάλισής τους στους κλάδους κύριας, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, στους οποίους είχαν ασφαλισθεί πριν από την εκλογή τους ή αναγνώρισης στους παραπάνω κλάδους οποτεδήποτε των χρόνων που αντιστοιχούν στη θητεία τους, καταβάλλοντας τις εισφορές που αναλογούν για ασφαλισμένο και εργοδότη.

(*) Σημειωτέον πως για βουλευτές που διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς και για δημάρχους και νομάρχες, συντάξιμος θεωρείται ο χρόνος της κοινοβουλευτικής τους θητείας που διετέλεσαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς μπορούν να εξαγοράσουν το διάστημα αυτό στα ταμεία όπου ήταν ασφαλισμένοι πριν από την εκλογή τους, και μάλιστα αυτή η εξαγορά έχει για τους περισσότερους πλαφόν ως προς το τελικό κόστος.

σ.σ.: Ενδεικτικό του πώς ένα μέρος του συστήματος -καθ' όλα συνυπεύθυνου για την... κατάντια του τόπου- συνεχίζει να διαβιοί σαν να μη συμβαίνει τίποτε σε αυτήν εδώ τη χώρα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v