Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 1 2014

Μικρά για τα... μεσαιο-μικρά

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Με νέα ονομαστική αξία 1,55 ευρώ, σε διαπραγμάτευση από σήμερα η μετοχή της εταιρείας.

Νέο υψηλό εχθές στα 7,94 ευρώ, συνεχίζει πιο ψηλά για πάνω από 8 ευρώ από την αρχή της συνεδρίασης σήμερα. Τιμή που αντιστοιχεί σε επίπεδα Οκτωβρίου 2008. Ξεπερνά την περίοδο της κρίσης η μετοχή, ισχυρή ένδειξη πως η εταιρεία έχει διαβεί τον... Ρουβίκωνα και προχωρά στην επόμενη ημέρα.

Κατατοπιστικό το σχετικό θέμα της Πέννυς Κούτρα για τις θετικές προοπτικές του 2014 και την επέκταση στις αγορές της Ανατ. Ευρώπης.

Αποτίμηση στα 278 εκατ. ευρώ.

ΕΛΤΡΑΚ: Άνοδο πωλήσεων, δυναμική επάνοδο στα κέρδη και θετικότατες ταμειακές ροές σημείωσε ο όμιλος ΕΛΤΡΑΚ το 2013. Παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη χρονιά εντάθηκε η οικονομική κρίση, ο εισηγμένος όμιλος κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών του από τα 86,6 στα 88,1 εκατ. ευρώ, να διπλασιάσει τα λειτουργικά του κέρδη (EBITDA) από 3,49 σε 6,95 εκατ. ευρώ και να μετατρέψει τις προ φόρων ζημίες του 2012 (-1,95 εκατ.) σε κέρδη 2,76 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός ότι η καθαρή κερδοφορία του 2013 περιορίστηκε στα +766 χιλ. ευρώ (-2,1 εκατ. το 2012) οφείλεται στην ιδιαίτερα ανεβασμένη αναβαλλόμενη φορολογία (άνοδος εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 26%). Ακόμη καλύτερα εξελίχθηκαν τα πράγματα στο μέτωπο των ταμειακών ροών, όπου η εισηγμένη σημείωσε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ, μειώνοντας ισόποσα το καθαρό της χρέος. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, "υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης στον κλάδο των κατασκευαστικών έργων, που οφείλονται στην επανέναρξη της κατασκευής ορισμένων μεγάλων έργων οδοποιίας".

Όντως ένα ενδιαφέρον turn around story, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτυπωθεί (και) χρηματιστηριακά.

Αποτίμηση στα 25,7 εκατ. ευρώ.

ASCO: Διατήρηση κύκλου εργασιών (με διεύρυνση μεριδίων στην εγχώρια αγορά) σημείωσε πέρυσι η AS Company, καθώς οι πωλήσεις της αυξήθηκαν οριακά από τα 16,8 στα 16,96 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) βελτιώθηκαν από τις 673 χιλ. στο 1,287 εκατ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη τριπλασιάστηκαν (από τις 300 στις 912 χιλ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη ανέβηκαν από τις 213 στα 437 χιλ. ευρώ.

Στο σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη σημειώνεται πως στις 31/12/2013 ενώ ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός κυμαινόταν στα 2,9 εκατ. ευρώ, στο ταμείο της εισηγμένης υπήρχαν 4,63 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα υπήρχαν και επενδύσεις χαρτοφυλακίου (κυρίως ομόλογα ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και ξένων εταιρειών) της τάξεως του 1,85 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, "το 2014 αναμένεται να αποτελέσει μία κρίσιμη χρονιά για την ελληνική οικονομία, καθώς αναμένουμε τα πρώτα σημάδια υποχώρησης της ύφεσης. Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, η ελληνική οικονομία αναμένεται να εισέλθει σε φάση ελαφράς ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του έτους".

Στα 9,4 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της επιχείρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v