Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρό «turn around» από την ΕΛΤΡΑΚ

Η εταιρία κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών στα 88,1 εκατ., να διπλασιάσει τα EBITDA στα 6,95 εκατ. και να μετατρέψει τις προ φόρων ζημίες του 2012 (-1,95 εκατ.) σε κέρδη ύψους 2,76 εκατ. ευρώ.

Ισχυρό «turn around» από την ΕΛΤΡΑΚ
Άνοδο πωλήσεων, δυναμική επάνοδο στα κέρδη και θετικότατες ταμειακές ροές σημείωσε ο όμιλος ΕΛΤΡΑΚ το 2013.

Παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη χρονιά εντάθηκε η οικονομική κρίση, ο εισηγμένος όμιλος κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών του από τα 86,6 στα 88,1 εκατ. ευρώ, να διπλασιάσει τα λειτουργικά του κέρδη (EBITDA) από 3,49 σε 6,95 εκατ. ευρώ και να μετατρέψει τις προ φόρων ζημίες του 2012 (-1,95 εκατ.) σε κέρδη ύψους 2,76 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός ότι η καθαρή κερδοφορία του 2013 περιορίστηκε στα +766 χιλ. ευρώ (-2,1 εκατ. το 2012) οφείλεται στην ιδιαίτερα ανεβασμένη αναβαλλόμενη φορολογία (άνοδος εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 26%).

Ακόμη καλύτερα εξελίχθηκαν τα πράγματα στο μέτωπο των ταμειακών ροών, όπου η εισηγμένη σημείωσε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ, μειώνοντας ισόποσα το καθαρό της χρέος.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, «υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης στον κλάδο των κατασκευαστικών έργων, που οφείλονται στην επανέναρξη της κατασκευής ορισμένων μεγάλων έργων οδοποιίας.

Αυτό το δεδομένο αναμένεται να δημιουργήσει ευκαιρίες για την ΕΛΤΡΑΚ για το 2014, ίσως και για τα επόμενα χρόνια. Η ρευστότητα βέβαια στον κλάδο, όπως και στο σύνολο της οικονομίας, παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που ενδεχομένως περιορίζει τις προσδοκίες της αγοράς.

Στους άλλους κλάδους δραστηριότητας του ομίλου, στα ελαστικά και στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, οι συνθήκες της αγοράς παραμένουν δύσκολες και δεν φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις άμεσης ανάκαμψης.

Σε αυτό το περιβάλλον, η διοίκηση λαμβάνει κάθε απαραίτητο μέτρο για τον περιορισμό των απωλειών λόγω της ύφεσης και για τη διατήρηση της οργανωτικής δομής και της τεχνογνωσίας που έχει ενσωματώσει στα 32 χρόνια λειτουργίας του».

Στ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v