Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 8 2014

ΧΑ: Πού ποντάρουν τα «ισχυρά χέρια»

Σε «συγκυβέρνηση... έτοιμη για όλα» αναφέρεται ο Φίλιππος Πανταζής, με το επικοινωνιακό επιτελείο να επιχειρεί να διατηρήσει το λεγόμενο success story και με τον πρωθυπουργό να δίνει στίγμα των προθέσεων, εξαγγέλλοντας πως οι φορολογικές μειώσεις θα γίνουν σταδιακά και ΟΛΑ θα εξαρτηθούν από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015 (*).

Το Χ.Α. κινείται (ή το κινούν, είναι ένα άλλο θέμα προς συζήτηση) στο ρυθμό αυτής της προοπτικής ανάκαμψης (του λεγόμενου success story που επικοινωνεί η κυβέρνηση), με την Αθήνα να κλίνει όλο και περισσότερο στην «γερμανική συνταγή-λύση» (?) που θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους με μείωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού (αλλά και του κυβερνητικού εταίρου Ευάγγ. Βενιζέλου, ο οποίος αναφέρεται σε «βιώσιμο χρέος») το «όραμα» που προτάσσει η συγκυβέρνηση είναι αυτό της «μείωσης του χρέους».

Κατά την ομάδα ανάλυσης της eZMarket αυτό «... θα μπορούσε να συντηρήσει μια ανοδική κίνηση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Η κίνηση αυτή θα επηρεαστεί από την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος (τέλη Σεπτεμβρίου), τα αποτελέσματα των "stress tests" των ελληνικών τραπεζών (τέλη Οκτωβρίου).

Σε αυτό φαίνεται να ποντάρουν όσα "ισχυρά χέρια" ενεργούν στο Χ.Α., κυρίως ως αγοραστές. Στην περίπτωση που όντως προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο (το οποίο η συγκυβέρνηση θα παρουσιάσει ως λύση άρα θα υποστηρίζει το success story της), η αγορά θα κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα.

Στην αντίθετη, που δεν τελεσφορήσει η σχετική διαδικασία, τότε το... ξεπούλημα θα είναι αναπόφευκτο».

Τα δύο βασικά σενάρια αποτυπώνονται στο διάγραμμα της eZMarket που ακολουθεί.

 

(*) Πάντως έντονη είναι και η εκ των έσω αντίδραση στις εξαγγελίες Σαμαρά, εάν κρίνουμε από το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία» με εύγλωττο τίτλο: «Ένα πελώριο ΤΙΠΟΤΑ - με άδεια χέρια ο Σαμαράς στο Βελλίδειο παρά το αυτογκόλ υπεραισιοδοξίας των τελευταίων ημερών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v