Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 9 2014

Πλησιάζοντας η 18η Σεπτεμβρίου

Επικίνδυνο «πείραμα» θεωρεί την αυτονομία της Σκωτίας ο George Robertson (πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Σκωτίας και υπουργός Άμυνας της Βρετανίας την περίοδο 1997-1999).

Στο σχετικό θέμα των Financial Times αναλύεται η άποψη του άγγλου πολιτικού για το δημοψήφισμα της Πέμπης 18 Σεπτεμβρίου. Θυμίζω, πως μία μέρα μετά ακολουθεί το τρίτο triple witching για το 2014, πως η αγγλική στερλίνα παρουσιάζει σταθερή υποχώρηση εδώ και μέρες αν και ο FTSE κυμαίνεται με μικρές εβδομαδιαίες απώλειες (-0,22%) αλλά με κέρδη 3,79% σε διάστημα μηνός.

Τελευταία δημοσκόπηση (αναλυτικά στοιχεία στο Scottish National Party/SNP- .snp.org) που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο TNS Scotland, σε ένα δείγμα 900 συμμετεχόντων, οι οπαδοί της ανεξαρτησίας φτάνουν στο 38% των ψήφων, ενώ στο 39% είναι οι ψηφοφόροι που έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αναποφάσιστοι αριθμούν το 23% των ερωτηθέντων. Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν τα όσα έδειξε η προηγούμενη δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύθηκε την Κυριακή και η οποία έφερνε στη πρώτη θέση τους αυτονομιστές.

Σε δημοσκόπηση που είχε διενεργήσει και πάλι το ινστιτούτο TNS τον περασμένο μήνα, οι ενωτικοί είχαν ένα σαφές προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων στο 45%.

Προφανής η παρέμβαση του «αγγλικού κεφαλαίου» υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Η.Β (με τον Ντ. Κάμερον να υπόσχεται μέχρι... ομοσπονδιοποίηση) με ενδεικτικότερη την πρόσφατη παρέμβαση 100 επιφανών ονομάτων.

Ενδεικτικά μεταξύ αυτών που υπογράφουν την επιστολή παρέμβαση κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας είναι ο Άντριου Μακένζι, διευθύνων σύμβουλος της BHP Billiton Plc, ο Ντάγκλας Φλίντ, πρόεδρος της HSBC Holdings Plc, ο Σίμον Τόμσον, διευθύνων σύμβουλος της Cairn Energy Plc, και ο Άνγκους Κόκμπερν, προσωρινός επικεφαλής της Aggreko Plc. Σύμφωνα με τα αγγλικά ΜΜΕ η ανοικτή επιστολή των επιχειρηματιών είναι πιθανό να παράσχει μια σημαντική τονωτική ένεση για την εκστρατεία με τίτλο "Better Together" (Καλύτερα Μαζί)* που διεξάγει η βρετανική κυβέρνηση.

Αν η Σκωτία, των 5,2 εκατομμυρίων κατοίκων με οικονομική δυνατότητα 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων (**), ισχυρή βιομηχανία πετρελαίου και βάση των βρετανικών πυρηνικών υποβρυχίων, εγκαταλείψει τη Βρετανία, οι συνέπειες αναμένεται να είναι σοβαρές (πάντα σύμφωνα με τα αγγλικά ΜΜΕ).

(*) οι Σκώτοι (ή Σκωτσέζοι, ας καταλήξουν τα ελληνικά ΜΜΕ) υπέμαχοι της ανεξαρτησίας ανταπαντούν με το Together we can make Scottland better...

(**) κοντολογίς με ένα ΑΕΠ πλησίστιο του ελληνικού (αλλά με σχεδόν 2πλάσιο κατά κεφαλήν).

σ.σ. για τους πιο rock φίλους του Euro2day.gr θυμίζω παλιές καλές στιγμές των Cocteau Twins, The Jesus and Mary Chain, των ονειροπόλων Mogwai, των πιο heavy Gun. Αλλά αξέχαστο το Son Of A Gun των Vaselines, με το ντουέτο να κυκλοφορεί μέσα στο 2014 το V for Vaselines. Α! και κάτι επίκαιρο... με βάση το νέο «αντι-ρατσιστικό» η υποσημείωση μου θεωρείται κολάσιμη;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v