Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 15 2014

Η S&P, το Roadshow και οι... αρρυθμίες στο ΧΑ

Προεξοφλημένη σε μεγάλο βαθμό η αναβάθμιση της αξιολόγησης από την S&P δεν επηρέασε τη γενικότερη διάθεση που έχει παγιωθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Θα έλεγα πως περισσότερο βάρυνε η αναπόφευκτη όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης (ανούσια για πολλούς), η επιφυλακτικότητα της Ευρώπης εν όψει και του δημοψηφίσματος στη Σκωτία αλλά και οι ελαφρώς πτωτικές κινήσεις λόγω της λήξης των συμβολαίων στα παράγωγα, την Παρασκευή.

Επιπρόσθετα το Χ.Α. κινείται στην... αρρυθμία όσων διαδραματίζονται στον χώρο της οικονομίας και των επιχειρήσεων (διάχυτη η αίσθηση του...τέλματος) και στην εμφανή απουσία στρατηγικής.

Το roadshow (17-19) στο Λονδίνο μπορεί να συγκεντρώνει ρεκόρ προγραμματισμένων συναντήσεων (σε πάνω από 1.000 αναφέρεται στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr) ωστόσο είναι κοινό μυστικό πως αυτές δεν αρκούν.

Παρά την προσπάθεια των επιχειρηματιών να βγουν -για ακόμη μία φορά- προς τα έξω, το πρόβλημα δεν αφορά τόσο τους ίδιους όσο την κεντρική πολιτική διοίκηση, την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της χώρας.

Θυμίζεται πως πέρυσι είχαν συμμετάσχει 28 και 25 εισηγμένες το 2012, ενώ φέτος ο αριθμός τους ανέρχεται στις τις 31 εταιρείες.
Υπό άλλες συνθήκες θα έλεγα πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως μαζί με τα μεγάλα ονόματα του εγχώριου επιχειρείν συμμετέχουν λ.χ. η Κρι Κρι, τα Πλαστικά Θράκης κ.ά. δείγμα της επίμονης προσπάθειας των ίδιων των επιχειρηματιών να παρουσιάσουν τις προοπτικές τους.

Ωστόσο ο Γ.Δ., ο FT2 5 αλλά και τα διαγράμματα των περισσότερων μετοχών (των εταιρειών που συμμετέχουν) καταδεικνύουν την αργή διολίσθηση και την απουσία οράματος από την πολιτική κεντρική διοίκηση.

Στην παρουσίαση συμμετέχουν: Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Τράπεζα Αττικής, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Eurobank Properties, Folli Follie, Fourlis, Frigoglass, ΓΕΚ- Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ιντραλότ, Κρι Κρι, Lamda Development, ΜIG, ΜΕΤΚΑ, MLS Πληροφορική, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Πλαίσιο, ΔΕΗ, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν, Ελλ. Τεχνοδομική -Άνεμος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v