Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 16 2014

Ανοίγει το κουτί της Πανδώρας;

Κάτι λιγότερο από 78 ώρες έμειναν για το κρίσιμο -απ' όλες τις απόψεις- δημοψήφισμα των Σκωτσέζων, και το αποτέλεσμα αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον σε πολλές γωνιές της γηραιάς ηπείρου.

Εάν κάποιος μπει στην επίσημη σελίδα του BayernPartei (landesverband.bayernpartei.de) θα σχηματίσει τη λαθεμένη εντύπωση πως η πλούσια περιφέρεια της Βαυαρίας εγείρει επί της ουσίας ζήτημα ανάλογο με της Σκωτίας.

Ωστόσο το μικρό αυτό τοπικό κόμμα υπέβαλε σχετικό ερώτημα προς την κεντρική γερμανική κυβέρνηση. Η απόρριψη από το Βερολίνο του αιτήματος, με τον χαρακτηρισμό του ως γελοίου, οφείλεται και στην πολύ χαμηλή εκλογική απήχηση που έχει το BayernPartei ακόμη και στην επικράτεια της Βαυαρίας.

Η αφορμή στη Βαυαρία (όπως και στην επίσης πλούσια Έσση) είναι οικονομική. Οι εύρωστες οικονομικά περιφέρειες δεν θέλουν να χρηματοδοτούν τα φτωχότερα ομόσπονδα κρατίδια του Βορρά και της Ανατολής (κυρίως της πρώην Ανατολικής Γερμανίας).

Με ποσοστό μόλις 2,1% σε τοπικό επίπεδο το BayernPartei μοιάζει περισσότερο με καρικατούρα ενός... ποντικού που βρυχάται και προφανώς θέμα δεν τίθεται.

Άλλωστε το κυβερνητικό CSU δεν έχει στην ατζέντα του «θέμα Βαυαρίας».

Ωστόσο διαβάζοντας μία από τις τελευταίες ανακοινώσεις του B.P. για το μεθαυριανό δημοψήφισμα έχεις καλύτερη εκτίμηση του τι παίζεται πλέον στην Ευρώπη.

Αναφέρεται ενδεικτικά: «...Εμείς από το Κόμμα της Βαυαρίας ευχόμαστε στους Σκωτσέζους φίλους μας νίκη στο δημοψήφισμα. Το ναι θα μπορούσε να έχει θετικές επιδράσεις και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, ακόμη και στη Βαυαρία τα μέσα ενημέρωσης δεν θα μπορούσαν απλώς να αγνοούν το θέμα ή να το γελοιοποιούν».

σ.σ.: Ο μύθος της Πανδώρας (παν+δώρα) -της κατά τον Ησίοδο αιτίας όλων των δεινών- και του περίφημου πιθαριού (στα νεότερα χρόνια έγινε «κουτί») που σχετίζεται με την ιστορία του Προμηθέα (και της τιμωρίας του από τον Δία) είναι άκρως διδακτικός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v