Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 17 2015

Βολές για αγορές, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΚΑ, ξενοδοχεία

ΑΓΟΡΕΣ. Επί αμερικανικού εδάφους (στο πλαίσιο εκδήλωσης του Brookings) ο W. Scheuble παραδέχθηκε αυτό που ο κάθε νουνεχής, αντικειμενικός και γνώστης των στοιχειωδών οικονομικών γνωρίζει. Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία το Grexit.

Κατά την ταπεινότατη εκτίμηση μου, η σημαντικότερη δήλωση- παραδοχή που έχει κάνει ο ισχυρότερος άνδρας της ηπειρωτικής Ευρώπης τον τελευταίο χρόνο.

ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον...μύθο στον Σαμψών αποδίδεται το ¨αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλλων" (και όχι...άλλων φίλων, όπως θα βόλευε ορισμένους). Οντως η κυβέρνηση (ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα, η ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πριν, οι οικουμενικές αλά Παπαδήμου παλιότερα, ο Γ. Παπανδρέου ) έχει έναν γεμιστήρα, που με "γόμωση" το 0,25% του ευρωπαικού ΑΕΠ θα μπορούσε να πυροδοτήσει υπέρ-μόχλευση μεγατόνων. Ο Αλ. Τσίπρας ευφυώς δεν το κάνει, εκτιμώ πως έχει επιλέξει δρόμο, και το μόνο που ζητά από το Βερολίνο είναι ένας συμβιβασμός ¨΄έντιμος-επώδυνος" , αναπόφευκτα ετεροβαρής για την ελληνική πλευρά.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ. Γνωστές οι σχέσεις του με τον "αμερικάνικο παράγοντα", οι συνεργασίες του με ιδρύματα G. Soros κ.λ.π.

Συνεπώς μου αρκεί η διαβεβαίωσή του, πως δεν θέλει/δεν βλέπει εκλογές ή δημοψήφισμα. "Δεν νομίζω, πως η διαφορά μας με τους εταίρους είναι τόσο μεγάλη" υποστηρίζει και ας τόχουν υπόψη όσοι short αβίαστα "βλέπουν" τον ft25 χαμηλότερα και των 202 μονάδων.

ΜΕΤΟΧΟΣ. Γιατί η κυβέρνηση παίζει το παιχνίδι των αναβολών, η 24/4 έρχεται και, όπως φαίνεται, η συμφωνία για την οποία πίεζαν με κάθε τρόπο και μέσο (και εκβίαζαν) κέντρα εκτός και εντός συνόρων, δεν θα επιτευχθεί. Στο σημερινό φύλλο του ΜΕΤΟΧΟΥ μία λίγο πιο αιρετική προσέγγιση της γραμμής Τσίπρα και της σύγκλισης της με την στρατηγική του Βερολίνου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Μπορεί την 24/4 να μην περιμένουμε πολλά και εύλογα. Ωστόσο εάν μία μέρα πριν το Eurogroup της Ρίγας έχουμε κίνηση-ρελάνς από την Κομισιόν με τον Καιτάνεν κομιστή του Γιούνκερ, τότε τα δεδομένα αλλάζουν.

Εάν στην προσφορά-δώρο της Κομισιόν προς την κυβέρνηση περιλαμβάνεται και πρόταση για επαναγορά χρέους από την ΕΚΤ, πως θα το αντιμετώπιζε η Αθήνα. Το ΧΑ...?

ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Επικρατέστερη η Πειραιώς για την Πανελλήνια Τράπεζα. Γιατί αλλάζει χέρια, εξηγεί η Αναστασία Παπαιωάννου.

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ. Πολλές οι....Κασσάνδρες για την τακτική, που θα ακολουθούσε ο Παν. Λαφαζάνης. Τις διαψεύδει, καθώς ούτε στα κανάλια ξημεροβραδυάζεται, ούτε επί παντός του επιστητού ομιλεί και εν τέλει σε 2-3 ζητηματάκια που αφορούν την βιομηχανία αποδεικνύεται αποτελεσματικός. Φερ΄ειπείν η επικείμενη μείωση κατά 16% του κόστους φ/α με προφανή θετικό αντίκτυπο για τις ενεργοβόρες μονάδες.

ΜΜΕ. Ανατροπές και στο...μέτωπο της DIGEA. Ο νέος διαγωνισμός φέρνει (?) την αντί-DIGEA ή πρόκειται για κίνηση αντιπερισπασμού του Ν. Παππά.

Τώρα είναι, που οι καναλάρχες ζητούν συνάντηση με την κυβέρνηση για να εξευρεθεί λύση για τον λογαριασμό.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ. Διαβάζω, πως ο πολύς Αλ Θάνι κοιτάζει 4-5 ξενοδοχεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιωτικούς προορισμούς.

ΑΛΦΑ τπ. "Λάστιχο" αυτό το ΑΛΦΑ τπ, τη μία στο 23%, την άλλη στο 13% , αυτή είναι μεταβλητότητα.

ΕΤΕ. Προσπάθεια αντίδρασης από την Εθνική αλλά μόνο με υπέρβαση των 1,18-1,16 ευρώ το διακινδυνεύεις πιο άνετα.

ΕΤΕ τπ. Ακολουθεί περισσότερο την κίνηση του ΑΛΦΑ τπ παρά της ΕΤΕ.

ΕΥΔΑΠ. Με συναλλαγές, με πακέτα, με ισχυρά εγχώρια χέρια, με προοπτικές αλλά με αποτίμηση 508 εκατ. ευρώ.
Δεν είναι συγκρίσιμα μεν τα μεγέθη αλλά δεν κολλάει να αποτιμάται λ.χ. στα 521 εκατ. ευρώ η ΑΡΑΙΓ.

ΕΛΚΑ. Συμμετέχει με 14,4 εκατ. ευρώ στην αύξηση της θυγατρικής Fulgor. Μήπως θα είχε ενδιαφέρον από τα 0,60-0,64 ευρώ...?

MIG. Τεχνικά εάν υπερβεί τα 0,12 έχει ενδιαφέρον.

VIOHALCO, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ούτε πράξη, λίγο μετά τις 10.45. Εξοχα.

LAZARD. Εν τέλει ο σύμβουλος "τα έσπασε" και αποχώρησε, έτσι δεν είναι?

FT 25. Ολο και ανοίγει η ψαλίδα για το...futureάκι, προς τα 228 ο στόχος. Για να δούμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v