Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 22 2015

Άλλη μια επιτυχής... διαπραγμάτευση

Πέρασε (και) το πακέτο για τη μείωση στις τιμές των διαγνωστικών κέντρων του ΕΟΠΠΥ, με την άρση του αδιεξόδου για το... 13ο προαπαιτούμενο να «ξεκλειδώνει» την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Τουλάχιστον να κατέληγε ένα σημαντικό μέρος στην πραγματική οικονομία, στους χιλιάδες που οφείλει το Δημόσιο σχεδόν 6 δισ. ευρώ, κάτι θα ήταν... παρηγοριά στον άρρωστο, που λένε.

Ωστόσο, θα επιμείνω στην εκτίμησή μου (όπως αναφέρθηκε στο προσυνεδριακό σχόλιο), ότι η όλη εξέλιξη δίνει -κατά την εκτίμησή μου, πάντα- πρόγευση για το πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση και το πακέτο-φωτιά του ασφαλιστικού - φορολογικού - κόκκινων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας (*).

Ποδαρικό με ασφαλιστικό σχεδιάζει η κυβέρνηση, σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, με την περίπτωση του ΕΟΠΠΥ ενδεικτική της κατάληξης που έχουν οι διαπραγματεύσεις δανειστών - κυβέρνησης. Οι πρώτοι θέτουν έναν μαξιμαλιστικό στόχο, η όλη κατάσταση δραματοποιείται στο έπακρο με διλημματικού χαρακτήρα τροπή, ενώ με την κατάλληλη επικοινωνιακή «καταιγίδα» στο τέλος η κυβέρνηση σημειώνει ακόμη μία... αξιοπρεπή οπισθοχώρηση. Εκτίμησή μου πως και το πακέτο-φωτιά κάπως έτσι θα περάσει και από τη Βουλή.

Διάβαζα νωρίτερα για τις έντονες αντιδράσεις που προκαλούν στον κλάδο των μεσαίων και μικρών διαγνωστικών κέντρων οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις τις πολιτείας, όπως μεταδίδει το iatronet.gr.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) αμφισβητεί τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει «ιδεολογικές ονειρώξεις του υπουργικού διδύμου»!

Οι γιατροί εγκαλούν την κυβέρνηση ότι αγνοεί τη σκληρή πραγματικότητα και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν λεφτά και πως παραβλέπει ότι όλα αυτά τα χρόνια η ιδιωτική πρωτοβουλία κρατούσε ζωντανό το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας: «Ας φροντίσει πρώτα το δίδυμο του υπουργείου Υγείας να καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών Ταμείων και νοσοκομείων», αναφέρει το προεδρείο της ΠΑΣΙΔΙΚ, καλώντας το υπουργείο Υγείας:

Μακάρι να διαψευστούμε όσοι για κάποιους λόγους έχουμε «δοκιμάσει» εκ των έσω το όλο σύστημα διάγνωσης, αλλά πολύ φοβούμαι πως η «δεύτερη φορά Αριστερά κυβέρνηση» κατήγαγε άλλη μία «πύρρειο νίκη» στη διαπραγμάτευσή της με τους δανειστές.

(*) Εξακολουθώ να εκτιμώ πως για πολλούς και διάφορους λόγους, το πακέτο-φωτιά θα φτάσει στη Βουλή προς ψήφιση με τη μορφή του «όλα σ' ένα» και μετά από έντονη επικοινωνιακή-διλημματική προετοιμασία.

Μακάρι να διαψευστώ και σε αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v