Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 5 2016

Monte dei Paschi di Siena: Ενα διάγραμμα, χίλιες... αναλύσεις

Με νέα ιστορικά χαμηλά "απειλήθηκε" η μετοχή της παλαιότερης ιταλικής τράπεζας (και κατά πολλούς εμβληματικού συμβόλου της ίδιας της Ιταλίας), της Monte dei Paschi di Siena.

Τις τελευταίες ημέρες, η περίπτωση (της τράπεζας και του ιταλικού συστήματος) επανήλθε στο προσκήνιο, με αφορμή την άρνηση του Βερολίνου να χορηγηθούν περί τα 40 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση/κεφαλαιακή ενίσχυση των ιδρυμάτων.

Ακολούθησαν οι λίγο ως πολύ γνωστές μας αντιπαραθέσεις Βερολίνου-Ρώμης, με τον ίδιο τον Ματέο Ρέντσι να απαντά στην Αnγκελα Μέρκελ κ.λπ.

Τελευταία στο θέμα των ιταλικών τραπεζών επεμβαίνουν (με προειδοποιητική διάθεση) όλο και περισσότεροι παράγοντες, αναλυτές, εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι κ.ά., με κοινή συνισταμένη την προτροπή προς την Ε.Ε (προφανώς για να τα ακούσει το Βερολίνο) να "επιτρέψει" στη Ρώμη να επιχειρήσει να ενισχύσει τις τράπεζες με κρατικό χρήμα.

Η όλη υπόθεση προφανώς δεν έχει ενδιαφέρον μόνο χρηματιστηριακό ή τραπεζικό, καθότι ευρύτερα πολιτικά θα δείξει εάν η γερμανική πλευρά (με... ανοιχτή τη δική της Deutsche Bank) θα υπερισχύσει της ιταλικής.

Εάν η Ρώμη καταφέρει να ενισχύσει το σύστημά της με κρατικά χρήματα, προφανώς και θα αναφερόμαστε σε... ρωγμή στην άτεγκτη γερμανική πολιτική και στο δόγμα Σόιμπλε για τη "νέα Ευρώπη" (τους).

Εάν όχι...

Πάντως το διάγραμμα και μόνο της MdPdS δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών.

Με εύλογο το ερώτημα ποιο διάγραμμα είναι πιο κοντά σε αυτά της... Lehman της MdPdS ή της Deutsche Bank, για να περιοριστούμε σε αυτές τις δύο.

Θυμίζοντας πως τον Οκτώβριο έχει προγραμματισθεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα από τον Ματέο Ρέντσι για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v