Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 1 2016

Οι διορατικοί είχαν προβλέψει...

Ραγδαίες οι εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, ταχύτατες στον «πυλώνα» του ΤΧΣ, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται αναλυτικά στη σπουδή των δανειστών να ορίσουν CEO της αρεσκείας τους.

Πέρα από φληναφήματα περί... αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος, η πραγματικότητα είναι σκληρή και δεν χωρά παρερμηνείες. Οι δανειστές χρηματοδοτούν/συντηρούν (όπως συντηρούν) το εγχώριο σύστημα με τα δανεικά τους, θέλοντας εύλογα να έχουν τον τελικό λόγο στις εξελίξεις.

Νευραλγικός ο ρόλος του ΤΧΣ στο νέο υπeρ-Ταμείο που συστήνεται (τον έλεγχο του οποίου θα έχει κατά κύριο λόγο το Βερολίνο), συνεπώς ήταν θέμα χρόνου και αφορμής να συμβούν όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα.

Πολλά γράφονται τις τελευταίες ημέρες και περισσότερα ακούγονται σε κατ' ιδίαν συζητήσεις για τις προθέσεις των δανειστών, για τον κίνδυνο να περάσει ένα μέρος του εγχώριου επιχειρείν στα χέρια ξένων κ.λπ.

Οι διορατικοί επιχειρηματίες θεωρούσαν εδώ και καιρό αναπόφευκτη μία τέτοια κατάληξη, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του ευφυούς παίκτη Μυτιληναίου. Ο ΧΑΜαιλέων είχε σηκώσει τότε (στις 5 Σεπτεμβρίου 2014) το θέμα προειδοποιώντας έμμεσα για τα επερχόμενα.

Οπως καταδείχθηκε με ενδεικτική τη περίπτωση Μαρινόπουλου, οι περισσότεροι αρμόδιοι συνέχισαν να κωφεύουν, να στρουθοκαμηλίζουν, να προστατεύουν ίδια συμφέροντα, επιχειρηματίες και κολλητούς.

Αυτά που λίγο έως πολύ συνομολογούνται στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τραπεζιτών, επιχειρηματιών, ανθρώπων της αγοράς, πολιτικών, προφανώς και εκπροσώπων των ΜΜΕ, έχουν φτάσει εδώ και καιρό στα αυτιά των αρμοδίων της ECB, του SSM, της DG Com.

Οχι βέβαια πως οι ξένοι -οι δανειστές- είναι τα καλύτερα παιδιά, απεναντίας, πλην όμως είναι αυτοί που συντηρούν αυτό το σύστημα στη ζωή και κατά πώς φαίνεται τώρα αποφάσισαν να δράσουν ρηξικέλευθα. Να ξεμπερδεύουν κατά το κοινώς λεγόμενο.

Η περίπτωση Μαρινόπουλος φέρεται να είναι η θρυαλλίδα, που «σκάνε» τώρα οι εξελίξεις (που τάχα αιφνιδιάζουν την αγορά, το εγχώριο σύστημα), με τους δανειστές να φαίνονται αποφασισμένοι να επισπεύσουν τις εξελίξεις.

Δεν είναι τυχαίο πως η περίπτωση Μαρινόπουλος απασχόλησε κοτζάμ ΔΝΤ, γι' αυτό και θεωρείται δικαιολογημένη η σπουδή του SSM να στείλει επειγόντως άνθρωπό του στην Αθήνα.

Δεν είναι τυχαίο πως στην αγορά τις τελευταίες ώρες γίνεται λόγος για άλλα 3 μεγάλα «κανόνια» (πάντως όχι τόσο μεγάλα όσο της Μαρινόπουλος).

Καταλήγοντας, οι εξελίξεις αναπόφευκτες, ορισμένοι στην αγορά μάλιστα θεωρούν πως δρομολογούνται με αρκετή καθυστέρηση.

Με αφορμή την περίπτωση Μαρινόπουλος θα πρέπει να δοθούν τα εύσημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που επέδειξε καλά αντανακλαστικά και ζήτησε από τις εισηγμένες άμεση και αναλυτική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

Για το πού χρωστάει η Μαρινόπουλος αναλυτικά στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v