Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 19 2016

Τι «παίζει» τώρα στο Χρηματιστήριο

Με το βλέμμα στραμμένο στη Fed, οι διεθνείς αγορές, με το Χ.Α. να κοιτάζει και προς το Road Show στο Λονδίνο, τις εξελίξεις για την έγκριση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ και τα επιμέρους οικονομικά, επιχειρηματικά νέα.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής διασώθηκε στο... και πέντε η βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς μετά από μία αδιάλειπτη υποχώρηση εννέα συναπτών συνεδριάσεων, ο Γ.Δ. αντέδρασε -επιτέλους- ανοδικά.

Την Παρασκευή, όπως σημειώνει ο Βασίλης Μαρκάκης, διασώθηκε η εξαιρετικά κρίσιμη στήριξη των 547 μονάδων.

Οπως εκτιμά, λίγο το ένστικτο αυτοσυντήρησης, λίγο η λήξη της τριπλής σειράς παραγώγων και το short covering που την ακολούθησε, λίγο οι προσδοκίες επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, λίγο η υπερπωλημένη κατάσταση δεικτών και μετοχών και, τέλος, λίγο η ανακούφιση από την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, είχαν σαν αποτέλεσμα να αναπτερωθεί το ηθικό των αγοραστών και να περάσουν στην ολομέτωπη αντεπίθεση επιτυγχάνοντας να κλείσουν τον δείκτη όχι μόνο σε θετικό έδαφος, αλλά και στα υψηλά ημέρας, παρά το δυσμενές διεθνές κλίμα.

Αυτή την εβδομάδα το κλίμα στις διεθνείς αγορές προεξοφλείται πως θα διαμορφωθεί κυρίως από τη στάση της Fed (την ίδια μέρα θα γίνουν ανακοινώσεις και από την BoJ).

Συνεπώς η νέα εβδομάδα ξεκινά με καλούς οιωνούς, όμως μέχρι αποδείξεως του εναντίου, η ανοδική αντίδραση (της Παρασκευής) υπολογίζεται ως διόρθωση στην προηγηθείσα πτώση, καθώς αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο.

Οπως φαίνεται στο διάγραμμα του Γ.Δ., τεχνικά μόνο με την υπέρβαση των 577 μονάδων θα μπορούσε να θεωρηθεί -σχετικά ασφαλώς- ότι η πτώση ολοκληρώθηκε στις 548 μονάδες (στις 548,72 μονάδες το χαμηλό της Παρασκευής) και μόνο με την πειστική υπέρβαση των 620 μονάδων θα δημιουργηθούν βάσιμες ελπίδες αναστροφής της μεσοπρόθεσμης πτωτικής τάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v