Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 19 2018

Στα βήματα της Viohalco ο ΤΙΤΑΝας

Για τη Δημόσια Πρόταση και την επόμενη ημέρα για την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναλύει όλες τις παραμέτρους μίας απόφασης που η διοίκηση της εισηγμένης επεξεργαζόταν εδώ και μήνες.

Αλλωστε οι βασικοί μέτοχοι της δεύτερης παλαιότερης εισηγμένης στο ΧΑ (το 1912, μετά την Εθνική) έχουν εδώ και καιρό, από την εποχή προηγούμενων κυβερνήσεων, θέσει τα προβλήματα του εγχώριου επιχειρείν επί τον... τύπον των ήλων. Απλά αυτή τη φορά η διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας κάνει ένα μεγάλο βήμα, μεταφέροντας την έδρα της σε Λευκωσία (που αυτόματα σημαίνει πολύ πιο ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον) και χρηματιστηριακά στις Βρυξέλλες (που συν τω χρόνω θα δώσει προσβάσεις σε πολύ πιο ανταγωνιστικούς όρους χρηματοδότησης).

Κάτι τέτοιο ίσχυσε και στην περίπτωση της Viohalco, όταν προ 5ετίας προχωρούσε προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα στην περίπτωση του ομίλου της οικογένειας Στασινόπουλου καταδείχθηκε πως αυτή η κίνηση όντως έφερε φθηνότερο χρήμα, ανοίγοντας παράλληλα διεθνείς ορίζοντες στο επιχειρηματικό πεδίο, με αποτέλεσμα σήμερα τόσο η μητρική όσο και οι θυγατρικές να συγκαταλέγονται μεταξύ των ισχυρότατων παικτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το σημαντικό είναι πως μέσω αυτής της στρατηγικής, η Viohalcο υλοποιεί μία τεράστια αναδιάρθρωση, βελτιώνει αισθητά τα μεγέθη της, διευρύνει την παρουσία της στις διεθνείς αγορές και καθίσταται ισάξιος ανταγωνιστής ευρωπαϊκών και αμερικανικών ομίλων.

Ποιο ήταν πρακτικά το αποτέλεσμα όλων αυτών; Συν τοις άλλοις, η ενίσχυση της ζήτησης που εκφράσθηκε σε νέες σημαντικές επενδύσεις (στην ελληνική αγορά), αύξηση των θέσεων εργασίας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εγχώρια παραγωγή. 

Ωστόσο η χθεσινή ενέργεια της ΤΙΤΑΝ έρχεται να καταδείξει -και να στείλει μηνύματα προς την πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου- πως προβλήματα που διαχρονικά ταλαιπωρούν την εγχώρια παραγωγή (φορολογικά, επενδυτικά, λειτουργικά κόστη) θα πρέπει κάποια στιγμή να επιλυθούν στην πράξη. Και το μήνυμα αυτό, προφανώς, δεν περιορίζεται στην τωρινή κυβέρνηση. 

Ζητούμενο, εντέλει, να καταβληθούν όποιες προσπάθειες πρέπει και να γίνουν πράξεις, έτσι ώστε να αποφευχθεί μετά τη φυγή νέων... μυαλών, η φυγή και βιομηχανικών ομίλων, επιχειρήσεων.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v