Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 6 2020

Οι ευρωτράπεζες μετά την Καρλσρούη...

Επιμένει ανοδικά η Wall Street, καθώς Ουάσιγκτον και Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κάνουν όλα όσα θεωρούν ότι είναι αναγκαία για αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Στην Ευρώπη, οι αγορές ασθμαίνουν με το χάσμα σε σχέση με τις ΗΠΑ να διευρύνεται, ακολουθώντας την απόκλιση μεταξύ των οικονομιών των δύο πλευρών.

Για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν μία καλή συνεδρίαση, με ενδεικτικά το 2,51% του DAX στις 10.729 μονάδες, το 2,06% του ΜΙΒ στις 17.387 μονάδες. Ομως ειδικά για σήμερα θα σταθώ στον τραπεζικό κλάδο και ενδεικτικά στον δείκτη EuroStoxx Banks, που χθες αντέδρασε ανοδικά 2,18% στις 53,51 μονάδες. Ενδεικτικές τιμές για Deutsche Bank στα 6,547 (1,88%), η BNP Paribas στα 28,21 (4,06%), η UniCredit στα 6,655 (0,32%).

Ωστόσο η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας δημιουργεί νέα δεδομένα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδρίασε εκτάκτως (όπως έγκαιρα σας είχε ενημερώσει το E2D), ανταπαντώντας πως θα συνεχίσει να ενεργεί στη λογική του whatever it takes.

Η ουσία είναι πως η Γερμανία έβαλε τρεις νάρκες στα θεμέλια της Ευρώπης, υποστηρίζει ο Martin Sandbu, με άρθρο του στους Financial Times. Συνέπεια όλων αυτών, του ανοιχτού, πλέον «πολέμου» Φρανκφούρτης- Βερολίνου, η περαιτέρω επιβάρυνση του επενδυτικού ρίσκου της Ευρωζώνης.

Να δούμε, σήμερα, τη στάση των funds μετά τις εξελίξεις του 24ωρου, σε μία συγκυρία που η Ευρώπη όχι μόνο δεν προχωράει στην ανακοίνωση του πλαισίου δημιουργίας του λεγόμενου Ταμείου Ανάπτυξης, αλλά εκ των έσω βάλλεται η όποια προσπάθεια αναλαμβάνεται από την ΕΚΤ.

Συνακόλουθα έχει ενδιαφέρον η στάση των ξένων και στο ΧΑ, με τον ΔΤΡ να αντιδρά 3,33% στις 323,09 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v