Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 4 2020

ΕΚΤ: Οπλίζει το μπαζούκα

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς θα επιβεβαιωθεί (ή όχι) η εκτίμηση αρκετών αναλυτών για περαιτέρω διεύρυνση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Πρακτικά, μένει να φανεί αν η Κριστίν Λαγκάρντ θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για άμεση ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας ποσοτικά ή χρονικά ή και τα δύο μαζί, ή θα αναφερθεί σε ένα χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα υλοποιηθούν ανάλογες δράσεις.

Σημαντικό το όφελος και για την ελληνική πλευρά, προφανώς μεγαλύτερο στην πρώτη περίπτωση, αλλά εξίσου σημαντικό έστω και σε ορίζοντα χρόνου στη δεύτερη.

Αυτό, σε μια συγκυρία που η εικόνα των ελληνικών ομολόγων (κρατικών, εταιρικών) βαίνει σταθερά βελτιούμενη. Σε σημείο που μετά και τη χθεσινή έκδοση εντόκου τίτλου 6μηνης διάρκειας, το κόστος δανεισμού της χώρας μας διαμορφώνεται φθηνότερο απ’ ό,τι για παράδειγμα της Ιταλίας.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ παρουσιάζει ενδιαφέρον και για τον πρόσθετο λόγο καθώς στις αγορές θεωρείται πως θα αποτελέσει απάντηση στην πρόταση της Κομισιόν για το περίφημο ταμείο ανάκαμψης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v