Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 15 2020

Ενα 3ήμερο «φωτιά»...

Μία νέα σύνοδο, πριν το τέλος Ιουλίου, προανήγγειλε η Κριστίν Λαγκάρντ με δηλώσεις της στους Financial Times, καθώς όπως η ίδια θεωρεί, είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες για να εξευρεθεί μία, κατ' αρχάς, συμβιβαστική λύση στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ήταν πολύ σαφής, λέγοντας πως δεν θα πόνταρε τα πάντα στην 18η Ιουλίου, αλλά θα έδινε ένα περιθώριο μέχρι τέλος του μήνα για να διασφαλίσει ότι, όντως, θα υπάρξει ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα.

Το σίγουρο είναι πως η Κριστίν Λαγκάρντ δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει σε κάποια νέα ενέργεια για υποστήριξη της πιστωτικής επέκτασης στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Governing Council της Κεντρικής Τράπεζας. Το πιθανότερο είναι ότι η Γαλλίδα θα περιμένει να δει πώς θα προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι, Βερολίνο και Βρυξέλλες, πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στα μέτωπα του κορωνοϊού και της οικονομίας και εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο, τα νέα ενδεχόμενα θα εξεταστούν με ορίζοντα τη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ, στις 10 Σεπτεμβρίου.

Πάντως στην Αθήνα, μπορεί οι κυβερνώντες να έχουν στραμμένη την προσοχή τους προς το Βερολίνο, αλλά διαβάζουν (και ερμηνεύουν) την παραμικρή λεπτομέρεια των όσων δηλώνει η επικεφαλής της ΕΚΤ ή οι επιτελείς στη Φρανκφούρτη. Μάλιστα διακατέχονται και από σχετική αγωνία για την έκβαση της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, καθώς το μέχρι τώρα πρόγραμμα της Ε.Ε έχει μία καθυστέρηση -ήδη- τριών μηνών.

Πρακτικά (όπως το παραδέχτηκε έμμεσα και ο Χρήστος Σταϊκούρας) από τις Βρυξέλλες δεν έχει έρθει... ούτε ευρώ και τα πρώτα αναμένονται προς το τέλος Ιουλίου (αφορά κονδύλια ΕΣΠΑ). Αυτό γιατί, ακόμα και για τα μέτρα που αποφασίστηκαν στα τέλη Απριλίου (πρόγραμμα SURE, δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τις επιχειρήσεις), κονδύλια ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί.

Ωστόσο ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση είναι οι προτάσεις Πισσαρίδη (κίνητρα για συγχωνεύσεις και επενδύσεις στο χρηματιστήριο). Αρκεί να μην παραμείνουν προτάσεις...

Αυτά βλέπουν στη Φρανκφούρτη και είναι σε alert διαρκείας, αυτά διαπιστώνουν στην Αθήνα και προσβλέπουν σε κάποια -έστω- πρώτης μορφής συμβιβαστική απόφαση/ανακοίνωση στη Σύνοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v