Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 20 2021

Η μετοχή της Πειραιώς στο επίκεντρο

Στα 0,5354 ευρώ, με απώλειες 28,13% "έκλεισε" μία ταραχώδης εβδομάδα.

Στα 444,9 εκατ. η αποτίμηση της τράπεζας, όταν οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι (Goldman Sachs, UBS )
και η διοίκηση του ομίλου έχουν ως στόχο την προσέλκυση 1 δισ. ευρώ.

Να τα πάρουμε με σειρά, όσα εξελίχθηκαν αυτή την εβδομάδα (για να βγάλουμε άκρη για τη συνέχεια)

- Με book building η αύξηση 1 δισ., με την Αναστασία Παπαϊωάννου να σημειώνει (Τρίτη 16 Μαρτίου) πως περί τα μέσα Απριλίου θα ανοίξει "βιβλίο προσφορών" , σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου.

Στα 0,94 ευρώ με 26,2% η μετοχή, στη συνεδρίαση της Τρίτης (μετά την αργία της Δευτέρας).

- Το story, το δέλεαρ και το...μαστίγιο της αμκ, αναλύει διεξοδικά- την επομένη- ο Χρήστος Κίτσιος κάνοντας ξεκάθαρη αναφορά για πίεση της απίσχνασης για τους παλαιούς και τα κίνητρα για τους μικρομετόχους.
Πλήρης περιγραφή της διαδικασίας μείωσης του αριθμού μετοχών με αύξηση της τιμής τους.

Στα 0,88 με διόρθωση 6,38%, την Τετάρτη.

Και ερχόμαστε, στο κρίσιμο 2ήμερο, Πέμπτης-Παρασκευής, με την JP Morgan να αναβαθμίζει τη μετοχή και να αιτιολογεί την εκτίμηση της για την αμκ. Εστιάζει στο, ότι η χρονική στιγμή των ανακοινώσεων ενίσχυσης κεφαλαίων και των συναλλαγών NPEs είναι το "κλειδί" για τη διασφάλιση πως το κεφαλαιακό "μαξιλάρι" θα παραμείνει άθικτο κατά την διάρκεια της διαδικασίας μετασχηματισμού.

Στα 0,686 με ισχυρή διόρθωση 22% , για τη μετοχή, την Πέμπτη.

Την ίδια μέρα, είχε προηγηθεί (από τις 08.03') νέο εμπεριστατωμένο θέμα του Χρήστου Κίτσιου, ο οποίος εξηγούσε την απόφαση της διοίκησης να πάει σε αμκ με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης.

Πρωϊ της Παρασκευής (08.16') ο Γιώργος Παπανικολάου εξηγεί το "λάθος" (για το επίπεδο της μελλοντικής αξίας της τράπεζας). Καταλήγοντας, πως "...στην παρούσα φάση λοιπόν, το θέμα δεν είναι τόσο αν έχει κάποιος ή δεν έχει μετοχές Πειραιώς, για να αποφασίσει τι θα κάνει, αλλά αν πιστεύει στο σχέδιο ή όχι. Αυτό άλλωστε θα κοιτάξουν και οι μεγάλοι νέοι επενδυτές, χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση αυτού του μεγέθους..."

Την ίδια μερα, η Eurobank Equities εξετάζει τα σενάρια για τους παλαιούς και τους νέους μετόχους, η δε JP Morgan θέτει υπό αναθεώρηση τη μετοχή, δεδομένης της "αραίωσης" και της δομής της προσφοράς για την αμκ, προτείνοντας οι νέοι επενδυτές να περιμένουν την διαδικασία του book building για οποιαδήποτε συμμετοχή.

Στα 0,5354 με νέα ισχυρή διόρθωση 21,95% η μετοχή.

Και, φτάσαμε στο απόγευμα της Παρασκευής, για να πληροφορηθεί η αγορά, πως το δ.σ της Πειραιώς αναμένεται να αποφασίσει προνομιακή κατανομή των νέων μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους.

Μία πληροφορία, που εάν είχε βγει από την Τρίτη το πρωϊ, το πιθανότερο είναι, πως θα είχε συμβάλλει στην αποφυγή των όσων διαδραματίστηκαν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v