Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 16 2021

ElvalHalcor: Θεαματικά αποτελέσματα και δύο λεπτομέρειες

Θεαματικά τα αποτελέσματα εξαμήνου για την ElvalHalcor, ισχυρή η τάση και κατά το τρίτο τρίμηνο, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να «ακτινογραφεί» εκτενώς την εικόνα της εισηγμένης.

Ισχυρά μεγέθη, που έδωσαν τη δυνατότητα στη διοίκηση να διανείμει -ήδη- το πρώτο εξάμηνο μέρισμα σε είδος (μετοχές της Cenergy Holdings) και μετρητά 94,6 εκατ. (0,25 ευρώ/μετοχή).

Ομως, θα σταθώ σε δύο λεπτομέρειες, που κατά την άποψή μου θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά και το 2022. Η πρώτη αφορά στο γεγονός πως η άνοδος των τιμών των μετάλλων είχε ως αποτέλεσμα λογιστικά κέρδη μετάλλου, τα οποία έφτασαν τα 41,4 εκατ. ευρώ για το H1'21 έναντι ζημίας 12,7 εκατ. ευρώ για το H1'20. Το αποτέλεσμα των μετάλλων επέδρασε θετικά και στα μικτά κέρδη, που ανήλθαν σε 130,7 εκατ. ευρώ έναντι 58,6 εκατ. ευρώ στο Α' εξάμηνο του 2020.

Με μία πρόχειρη ανάγνωση, θα έλεγε κάποιος πως είναι μη επαναλαμβανόμενο έσοδο/υπεραξία, πλην όμως κατά την εκτίμηση ειδικών τα «μέταλλα» θα συντηρηθούν σε υψηλές τιμές και το 2022. Εάν επιβεβαιωθούν, τότε και η ElvalHalcor θα έχει ανάλογο όφελος.

Η δεύτερη σχετίζεται με τα κόστη παραγωγής -λόγω των αυξημένων τιμών στην ενέργεια/φυσικό αέριο.
Πρόκειται για ένα βάρος, που αφορά ευρύτερα τον κλάδο (από την παραγωγή μέχρι τον πελάτη), με μεγάλους παίκτες όπως η εισηγμένη να διαθέτουν εργαλεία αντιστάθμισης.

Προφανώς η επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους εύλογα προβληματίζει τη μεταποίηση, ωστόσο τα κεφάλαια που χρηματοδοτούν (και θα χρηματοδοτούν το 2022, 2023...) την επαναφορά της παγκόσμιας οικονομίας -συνακόλουθα τη ζήτηση- είναι ιστορικά τεράστια.

Επιπρόσθετα το οικονομικό μείγμα (*) που διαμορφώνεται, διευκολύνει τη συντήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δίνοντας την ευχέρεια σε ομίλους όπως η εισηγμένη να χρηματοδοτούνται (και αναχρηματοδοτούνται) με φθηνό κόστος χρήματος.

(*) εξηγείται και λόγω της πολιτικής της ΕΚΤ. Κατατοπιστικότατη η ανάλυση του Martin Sandbu για το πώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «έβαλε τα γυαλιά» στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ευφυής ο χειρισμός της Christine Lagarde (και της ομάδας της), που κατάφερε να κάνει tapering χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ανησυχία στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v