Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 24 2021

Καλά Χριστούγεννα!

Στο κλίμα των ημερών η ανάρτηση, με ευχές για όσους εορτάζουν (αλλά όχι μόνο). Καλά Χριστούγεννα, λοιπόν, και μπαίνω στον πειρασμό να παραπέμψω στην προσπάθεια της ΕΕ να καταργηθεί η αναφορά στα Χριστούγεννα και να μιλάμε μόνο για εορτές -γενικά και αόριστα- αυτή την περίοδο.

Για την ώρα, το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε (συνέβαλε και η παρέμβαση του Μαργαρίτη Σχοινά), ωστόσο στις Βρυξέλλες είναι διαμορφωμένη τάση στο πλαίσιο της πολυπολυτισμικότητας και της Παγκοσμιοποίησης. Των νέων προτύπων «πολιτικής ορθότητας», που αφορούν και των του θρησκεύματος, της ταυτότητας που (καλώς ή κακώς) η Ευρώπη έχει ως συστατικά της.

Σε αυτό το πνεύμα, δεν μπορώ να μη θυμηθώ -όπως και οι παλαιότεροι, της γενιάς μου- πως αλλοτινά χρόνια η Φάτνη ήταν από τα σημειολογικά στοιχεία των ημερών. Πλέον η φάτνη περιθωριοποιείται, δεν περιλαμβάνεται στα εικαστικά προγράμματα της Πολιτείας, των Δήμων... αργά αλλά σταθερά... ως δια μαγείας οι φάτνες εξαφανίζονται. Στη θέση τους, κάθε λογής εορταστικές εκδηλώσεις -γενικά και αόριστα- χωρίς κεντρικό (θρησκευτικό) σημείο αναφοράς.

Υπερβολικός; Ενδεχομένως, θα με βρουν αρκετοί. Πλην όμως, είναι περίπου έτσι, όπως τ' αναφέρω; Οπερ...; Καλά Χριστούγεννα, από τον Εκηβόλο, με ευχές για ΥΓΕΙΑ.

(*) με αφορμή σχόλιο του Νίκου Ελευθέρογλου, με τον εύγλωττο τίτλο: Μετά τις Φάτνες θα καταργήσουν και τα Χριστούγεννα; (στο finupnews.gr)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v