Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 2 2022

Ο Ρεν, ο Στουρνάρας και η Λαγκάρντ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να τραβήξει το χαλί των στηρίξεων, πριν μετρήσει τον αντίκτυπο
του πολέμου, λέει ο Ολι Ρεν.

Την προσεχή Πέμπτη (10 Μαρτίου) η σημαντική συνεδρίαση της ΕΚΤ, που μετά τη διακριτή αλλαγή στάσης στην τελευταία (προηγούμενη) αποκτά καθοριστική σημασία. Και μάλιστα λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (την Τρίτη 15 Μαρτίου).

Αν και η Φινλανδία ανήκει στις χώρες που υποστηρίζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας βρίσκεται στο ίδιο στρατόπεδο με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Γιάννη Στουρνάρα απέναντι στα «γεράκια», όπως σημειώνεται στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΤτΕ έχει λάβει θέση δις και μάλιστα την πρώτη φορά πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (σε συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα στο Reuters), επισημαίνοντας τους κινδύνους από το ενδεχόμενο υιοθέτησης μίας «σκληρής/σφικτής πολιτικής» σε αυτή την καμπή της Ευρώπης.

Υπέρμαχος της (υπο)στηρικτικής λογικής προς τους οικονομικά (και κοινωνικά) πιο ευάλωτους η Κριστίν Λαγκάρντ, είναι αλήθεια πως βρέθηκε υπό την ασφυκτική πίεση των «γερακιών» της ΕΚΤ (στην τελευταία συνεδρίαση), με συνέπεια να αναδιπλωθεί, προσεκτικά μεν διακριτά δε.

Ωστόσο, η επικεφαλής της ΕΚΤ έχει -πλέον- το «πάτημα» να επανακαθορίσει την πολιτική που θα ακολουθήσει.
Εξέλιξη που μας ενδιαφέρει και μας αφορά άμεσα. Σε αυτή την τόσο δυσχερή συγκυρία, κάθε στήριξη είναι απαραίτητη. 

Το πιθανότερο; Η Φρανκφούρτη να συνεχίσει να συνδράμει (και) την Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v