Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολι Ρεν: Καλό κουράγιο... ΕΚΤ, στάση για τα επιτόκια

Η κρίση στην Ουκρανία, μας κάνει «να σκεφτούμε την ταχύτητα και τον τρόπο μιας ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο αρχιτραπεζίτης της Φινλανδίας. Προβληματισμός και στη Fed.

Ολι Ρεν: Καλό κουράγιο... ΕΚΤ, στάση για τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν πρέπει να τραβήξει το χαλί των στηρίξεων πριν μετρήσει τον αντίκτυπο του πολέμου, λέει ο Ολι Ρεν. Προειδοποιεί ότι η πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα κινδύνευε να βυθίσει σε ύφεση την ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο για να αξιολογήσει σωστά τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία προτού συνεχίσει την έξοδό της από την υποστηρικτική νομισματική πολιτική που εισήγαγε την εποχή της πανδημίας για την οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Όλι Ρεν.

Ο Ρεν, ο οποίος ηγείται της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, είπε ότι δεν απαιτούνται πρόσθετα κίνητρα λόγω της ισχυρής ανάκαμψης της ηπείρου και της ενίσχυσης της αγοράς εργασίας. Αντίθετα, «η σύνεση» δικαιολογείται, ώστε η πρόωρη νομισματική σύσφιξη να μην πυροδοτήσει ύφεση, είπε.

«Η οικονομική ανάκαμψη είναι σχετικά ισχυρή και η απασχόληση αυξάνεται. Ωστόσο, δεδομένης της νέας κατάστασης, πρέπει να σκεφτούμε την ταχύτητα και τον τρόπο μιας σταδιακής ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Ρεν στο Bloomberg.

Ηδη τα στοιχήματα των traders στις αγορές χρήματος σχετικά με τα επιτόκια αναδιαμορφώνονται και υποχωρούν από προηγούμενες θέσεις , αντικατοπτρίζοντας τους δισταγμούς και την αβεβαιότητα που επικρατεί.

Πριν από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα που αναμένεται να επικεντρωθεί στον πληθωρισμό-ρεκόρ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ είναι απασχολημένοι με τη στάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην κυβέρνηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ως απάντηση.

Ο πληθωρισμός στο 5,1% -- υπερδιπλάσιος του στόχου του 2% - στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο εάν η πολεμική σύρραξη διαταράξει τον ενεργειακό εφοδιασμό και υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι ότι η οικονομική επέκταση θα χτυπηθεί καθώς οι καταναλωτές πιέζονται.

«Σε μια τέτοια κατάσταση, είναι συνήθως καλύτερο να περιμένετε με τις αποφάσεις σας μέχρι να καθαρίσει η όρασή σας, ώστε να αποφύγετε να κάνετε ζημιά», είπε ο Ρεν απευθυνόμενος, στους ομολόγους του στο ΔΣ της ΕΚΤ.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που το 2010 στα χρόνια των σκληρών μνημονίων είχε πει το περιβόητο "κουράγιο Έλληνες" και τώρα ουσιαστικά λέει κουράγιο... ΕΚΤ - ένα από τα πλέον έμπειρα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ ο οποίος έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για ξαφνικές αλλαγές πολιτικής.

Αν και η Φινλανδία ανήκει στις χώρες που υποστηρίζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και γενικότερα δεν είναι υπέρ των επεκτατικών οικονομικών πολιτικών, ο Ρεν ανήκει στην ομάδα των «περιστερών» της ΕΚΤ. Βρίσκεται δηλαδή στο ίδιο στρατόπεδο με την Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρο της ΕΚΤ, και τον Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της ΤτΕ και απέναντι στα «γεράκια».

«Θα διακινδυνεύαμε μια επιβράδυνση ή ακόμα και μια ύφεση στην Ευρώπη, εάν ενεργούσαμε με πρόωρο τρόπο», υποστήριξε. Η πρόταση του Ρεν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καθυστερεί, αλλά δεν εκτροχιάζει, την απομάκρυνση της ΕΚΤ από αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας και τα αρνητικά επιτόκια αντανακλά τις παρατηρήσεις ορισμένων από τους συναδέλφους του, σχολιάζει το Bloomberg. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα.

Προβληματισμένη και η Fed

Μια επιθετική στρατηγική με διαδοχικές αυξήσεις συνιστά σαφώς ρίσκο και για την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), δεδομένων των νέων συνθηκών μέσα στο ρευστό τοπίο που έχει διαμορφωθεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι προβλέψεις των traders για τα επιτόκια στην προθεσμιακή αγορά θυμίζουν γιο-γιο και τα στοιχήματα αλλάζουν.

Πλέον ποντάρουν σε πέντε αυξήσεις επιτοκίων μέσα στη χρονιά, από τις έξι που προέβλεπαν την περασμένη εβδομάδα, στη σκιά της εκτίναξης του πληθωρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v