Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 3 2022

ΟΤΕ: Μετά από 12 χρόνια

Στα 8,03 δισ. σε «κλείσιμο» η χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ. Μέγεθος που ανεβάζει τον Οργανισμό στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης, καθώς η Coca Cola/HBC με 7,73 δισ. υποχωρεί στη δεύτερη.

Επρεπε να περάσουν 12 χρόνια, για να σημειωθεί αυτή η ανατροπή, εξέλιξη που θα μπορούσε να λογιστεί
και ως σημείο των καιρών. Τα δε 18,26 της Παρασκευής είναι υψηλά -σχεδόν- 14ετίας (Ιούνιος 2008), εποχή που ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν πάνω από τις 4.000 μονάδες (!).

Πορεία προς την κορυφή, που επιτεύχθηκε με μεθοδικό σχεδιασμό, σταδιακή βελτίωση των ποιοτικών οικονομικών, επιχειρηματικών στοιχείων, αποδεικνύοντας πως μία εταιρεία με τα αρνητικά και θετικά ενός δημόσιου οργανισμού μπορεί να φτάσει να συμπεριλαμβάνεται στις κορυφαίες του κλάδου πανευρωπαϊκά.

Κομβικό σημείο αυτής της προσπάθειας ήταν η έξοδος του ΟΤΕ στις αγορές -Σεπτέμβριος 2019-, όταν και δανείστηκε με επιτόκιο οριακά χαμηλότερο του 1%, το χαμηλότερο που έχει τιμολογηθεί ποτέ ελληνική εταιρεία.

Δεν θυμάμαι πόση ήταν η διαφορά του Οργανισμού από την κορυφή, αλλά για τη στήλη ήταν το σημείο καμπής καθώς επιτύγχανε να δανειστεί φθηνότερα από το ελληνικό Δημόσιο, σαν να αντιστοιχούσε σε οικονομία που είχε την επενδυτική βαθμίδα. Αποτέλεσε, έκτοτε, ένα από τα κύρια στοιχήματα(*) του ΕΚΗ -ως προς την κατάκτηση της πρώτης θέσης, άσχετα εάν σε αυτό συνέβαλε και η τραυματική εξαέρωση της Coca Cola κυρίως λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία.

Απόδοση -σχεδόν- 1.500% (!) από τα χαμηλά του 1,13 ευρώ (Ιούνιος 2012) δεν επιτυγχάνεται δίχως ουσιαστική αποτύπωση ανέλιξης σε όλα τα πεδία, από επιχειρησιακό, επιχειρηματικό και διοικητικό, μέχρι τεχνολογικό, χρηματοοικονομικό.

(*) εξίσου κύριο αυτό της ΔΕΗ (οι παλαιότεροι φίλοι της στήλης ενθυμούνται), θεωρώντας -σήμερα- εντελώς συγκυριακή την αποτίμηση των 2,97 δισ. Οπως συγκυριακή θεωρείται η αποτίμηση του ενεργειακού τομέα συνολικά, συμπεριλαμβανόμενων των Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v