Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 4 2022

Τα εμπορεύματα και οι τιμές που χτυπούν ταβάνι

Ακόμη και στα 180$/βαρέλι το brent θα «έβλεπε» την τιμή η JP Morgan Chase, στην περίπτωση που η διακοπή ροής ρωσικού πετρελαίου διαρκούσε καθ' όλο το 2022. Στα 114$/βαρέλι -του ευρωπαϊκού δείκτη αναφοράς- με την προβολή μέσης τιμής, για φέτος, να δίνει τιμές πάνω από τα 85$ στην καλύτερη περίπτωση.

Στα ύψη η αγορά μετάλλων, με το αλουμίνιο στα 3.715$/τόνο, με σοβαρά προβλήματα στις παραδόσεις και λόγω της μείωσης των αποθεμάτων. Σε μία συγκυρία που ο ένας μετά τον άλλο οι μεταφορικοί κολοσσοί (Maersk, MSC, CMA/CGM, Hapag Lloyd, Ocean Network Services κ.α.) αναστέλλουν τις μεταφορές από/προς τη Ρωσία.

Στα 27.815$/τόνο το νικέλιο, στα 10.545$/τόνο ο χαλκός, άλμα για τα futures του χρυσού -στα 1.941,85$/ουγγιά-, με την κυκλοφορία της είδησης της επίθεσης των Ρώσων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Εντονες ανησυχίες, που νωρίτερα αποτυπώθηκαν στα χρηματιστήρια της Ασίας, με χαμηλό 16 μηνών και πιέσεις στα futures στη Wall Street.

Ωστόσο, το χειρότερο για τις κοινωνίες είναι η εφιαλτική αύξηση των τιμών σιτηρών-καλαμποκιού. Μετά από μία δύσκολη 2ετία (2020-2021), με την τιμή κυρίως των σιτηρών να εκτοξεύεται σε υψηλά 10ετίας, η συνέχεια -από τις αρχές του 2022- προοιωνίζεται ακόμη πιο ζοφερή για αυτή τη χρονιά.

Κατά 37% η αύξηση/επιβάρυνση στα συμβόλαια (τύπου US Wheat), με την τάση αυξητική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v