Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 29 2022

ΑΠΕ: Με διψήφια premium

Νέο ιστορικό υψηλό για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, χθες. Ενδοσυνεδριακά έως τα 18,35 με τελική τιμή στα 18 ευρώ (3,21%) ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του FTSE 25. Με δευτεραγωνιστή τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(*), καθώς η μετοχή ενισχύθηκε κατά 2,58% στα 9,95 ευρώ.

Προφανώς στην ΤΕΝΕΡΓ τοποθετείται και «γρήγορο χρήμα» που προεξοφλεί εξελίξεις (σύμφωνα με όσα
ακούγονται στην αγορά), ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αφορά σε καθαρά επενδυτικού χαρακτήρα funds (και όχι προεξοφλητικά).

Το γιατί εξηγείται απλούστατα: ο κλάδος των ΑΠΕ διεθνώς είναι σε παρόξυνση -καιρό τώρα, ειδικότερα όμως ελέω ενεργειακής κρίσης/εισβολής της Ρωσίας κ.λπ.-, με την υπερτίμηση που τιμολογούνται οι επενδυτικές κινήσεις, οι εξαγορές, να δικαιολογεί χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη γενικότερα του εγχώριου κλάδου, ειδικότερα δε της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Που είναι ο μεγαλύτερος παίκτης της χώρας.

Ενδεικτικά και μόνον, δύο τελευταίες κινήσεις στη διεθνή αγορά των ΑΠΕ: Η συμφωνία εξαγοράς της γαλλικής Albioma από το γνωστό μας KKR κλείνει στο 1,6 δισ., δηλαδή με ένα premium μεγαλύτερο του 50%. Με υπό διαχείριση κεφάλαια 455 δισ. $ το αμερικανικό hyper fund προφανώς έχει τη δυνατότητα να υπερτιμήσει μία εξαγορά που θεωρεί (προσβλέπει) πως θα του αποφέρει υπεραξίες (προφανώς) σε εύλογο επενδυτικό χρόνο (συνήθως 4-6ετία).

Δεύτερη περίπτωση η εξαγορά της ιταλικής Falck από την JPMC. Διαδικασία που ξεκίνησε Οκτώβριο του 2021 (σε πρώτη φάση μέρος της εταιρείας έναντι 1,5 δισ.) για να ολοκληρωθεί τέλη Φεβρουαρίου (**) έναντι συνολικού τιμήματος 3 δισ. plus. Με 3,1 τρισ. $ (AUM 2021), η JPMC προφανώς και δεν εξαγοράζει για να χάσει τον μιλανέζικο όμιλο (falckrenewables.com) -που σημειωτέον ιδρύθηκε το 2002, με αρχική επωνυμία ActElios.

Νομίζω πως δεν χρειάζεται να μακρηγορήσω...

(*) μετοχική σύνθεση ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 37,30%, Γεώργιος Περιστέρης 11,06%, Atlas Enterprices 5,98% λοιποί 45,66%

(**) χρήσιμα -για όποιον ενδιαφέρεται- στοιχεία στο renewablesnow.com

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v