Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 24 2022

Τράπεζες: Ναι μεν αλλά...

Με τη Eurobank ξεκινά αύριο η διαδικασία ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου, για τον τραπεζικό κλάδο.

Ακολουθούν Alpha Bank (Πέμπτη), Εθνική (Παρασκευή), με εύλογο το ενδιαφέρον για το αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις (και πρόθεση των διοικήσεων) για προοπτική διανομής μερίσματος χρήσης 2022 (την άνοιξη 2023).

Δεδομένου ότι η Eurobank είναι πιο ώριμη από τις 4 συστημικές, με συχνές μάλιστα αναφορές του διευθύνοντος συμβούλου της, η αυριανή αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Δύσκολο το εγχείρημα, καθώς επιχειρείται σε μία περίοδο που το εγχώριο τραπεζικό σύστημα μπορεί να έχει εξυγιανθεί αρκετά, βαρύνεται όμως με σημαντικά προβλήματα, όπως προειδοποίησε τελευταία και η Κομισιόν.

Η ποιότητα των κεφαλαίων είναι από τα βασικότερα (και εξαιτίας του αναβαλλόμενου φόρου), «μία από τις χαμηλότερες στην ευρωζώνη», η χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας, πραγματικής οικονομίας συνακόλουθα της κοινωνίας, επίσης βασικό, καθώς αφορά στην πιστωτική επέκταση.

Ειδικότερα δε για το τελευταίο (καθώς αφορά την κοινωνία) δεν δικαιολογείται η ελλιπέστατη χρηματοδότηση, επειδή, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος, είναι... non bankable (sic).

Την ώρα που το εγχώριο σύστημα λαμβάνει (και συνεχίζει να λαμβάνει) την κάθε δυνατή σημαντική στήριξη της ΕΚΤ και προκειμένου να χρηματοδοτεί την αγορά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v