Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μας εκπλήξει δυσάρεστα

Υπάρχει κίνδυνος να αποδειχθεί υψηλότερος σε σύγκριση με ό,τι αναμένουμε σήμερα, επισήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ. Μέχρι πού θα φτάσει η πολιτική αύξησης επιτοκίων, ποιος ο ρόλος των μισθών.

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μας εκπλήξει δυσάρεστα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ κράτησε ορθάνοιχτη τη βεντάλια επιλογών της για το μέγεθος και τον αριθμό των μελλοντικών αυξήσεων επιτοκίων της ΕΚΤ, δηλώνοντας ότι θα εξαρτηθούν από σειρά μεταβλητών.

«Το πόσο πιο πέρα και πόσο γρήγορα πρέπει να προχωρήσουμε θα βασιστεί στα νέα δεδομένα και στις επικαιροποιημένες προοπτικές, στην επιμονή των κραδασμών, στην αντίδραση των μισθών και των προσδοκιών για πληθωρισμό, καθώς και στην εκτίμησή μας για τον αντίκτυπο της πολιτικής στάσης μας», είπε η Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ανάπτυξη, τόνισε, αναμένεται να συνεχίσει να εξασθενεί για το υπόλοιπο έτος και τις αρχές του 2023, επαναλαμβάνοντας ότι τα επιτόκια είναι και θα παραμείνουν το κύριο εργαλείο καταπολέμησης του πληθωρισμού. «Μειώνοντας το πραγματικό εισόδημα και αυξάνοντας το κόστος για τις επιχειρήσεις, ο υψηλός πληθωρισμός περιορίζει δαπάνες και παραγωγή».

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης δεν έχει κορυφωθεί και υπάρχει κίνδυνος πως θα αποδειχθεί ακόμη υψηλότερος σε σύγκριση με ό,τι αναμένουμε σήμερα, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Δεν βλέπω τα στοιχεία που θα με έκαναν να πιστέψω ότι φτάσαμε στο μέγιστο του πληθωρισμού και ότι θα υποχωρήσει σύντομα», τόνισε. «Υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, ιδίως όσον αφορά τη μετακύλιση του υψηλού ενεργειακού κόστους στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, ώστε να υποθέσουμε ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του. Θα με εξέπληττε αυτό».

Και συμπλήρωσε η Λαγκάρντ: «Όταν ρωτάω τους κορυφαίους οικονομολόγους μου στην ΕΚΤ για τον κίνδυνο, παίρνω τη γενική απάντηση ότι ο κίνδυνος είναι προς τα πάνω».

Η ΕΚΤ, τόνισε, θα αυξήσει τα επιτόκια όσο χρειαστεί προκειμένου να πιάσει τον διακηρυγμένο στόχο της, περνώντας ακόμη και σε περιοριστικό έδαφος. Υπάρχουν περιθώρια, τα πάμε καλά, τόνισε.

Οι προσαρμογές των επιτοκίων χρειάζονται λίγο χρόνο για να γίνουν αισθητές στην οικονομία, εξήγησε. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μισθοί αυξάνονται, και παρακολουθούμε τις επιπτώσεις τους. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι συνετή, ώστε να μη συμβάλει στις πληθωριστικές πιέσεις. Η ισχυρή αγορά εργασίας πιθανότατα υποστηρίζει τους υψηλότερους μισθούς». Kαι πρόσθεσε, παράλληλα, ότι η ποσοτική σύσφιξη πρέπει να κινείται σε λελογισμένα πλαίσια.

Τέλος, η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι τον Δεκέμβριο θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές για τη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της ΕΚΤ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι επενδυτές επικεντρώνουν τις εικασίες τους στο μέγεθος της αύξησης επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Κύριο στοίχημα, αν η αύξηση θα δείξει 50 ή 75 μονάδες βάσης, καθώς και σε ποιο σημείο θα κορυφωθεί το κόστος δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v