Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 20 2023

Τράπεζες: 14 χρόνια μετά...

Τι συζήτησαν Ενρία - τραπεζίτες για stress test, μερίσματα και ΤΧΣ μάς ενημερώνει από νωρίς η Αναστασία Παπαϊωάννου.

Σημείο αναφοράς για την επενδυτική κοινότητα το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος (από κέρδη χρήσης 2022) που εάν και εφόσον επιτευχθεί τελικά, θα συνιστά ουσιαστικό σημείο καμπής τόσο για τον κλάδο όσο και για την οικονομία ευρύτερα.

Κοινή η αίσθηση πως ο απερχόμενος τέλη Μαρτίου από την ηγεσία του SSM, Ιταλός οικονομολόγος λέει ένα «si», υπό προϋποθέσεις -πρακτικά- στις διοικήσεις κατ' αρχάς της Eurobank αλλά και της Εθνικής να προχωρήσουν σε διανομή εσόδων στους μετόχους/επενδυτές τους.

Η αγορά αναμένει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2022 (τα στοιχεία 9μήνου συνηγορούν υπέρ της διανομής) για να ενεργήσει ανάλογα στη συνέχεια.

Προφανώς και θα πρόκειται για σημείο αναφοράς, καθώς μετά από 14 χρόνια το σύστημα πραγματοποιεί ένα πολύ σημαντικό (και σημειολογικά) βήμα προς την κανονικότητα.

Μένουν πολλά να γίνουν μέχρι την επαναφορά του στη λειτουργική καθαρή κερδοφορία και θα γίνουν.

Ωστόσο δεν θα πρέπει το σύστημα να ξεχνά πως αυτή η επαναφορά επιχειρείται και μετά από επιβάρυνση δισ. των φορολογουμένων -επιχειρήσεων και ιδιωτών-, για αυτό και θα πρέπει να συνεισφέρει ουσιαστικά σε ζητήματα που αφορούν στο κοινό (προμήθειες/χρεώσεις, επιτόκια καταθέσεων, πιστωτική επέκταση, χορηγήσεις/δανεισμός κ.λπ.).

Οντως 14 χρόνια ήταν πολλά και κόστισαν στον τόπο -επιχειρηματικότητα, κοινωνία- πολλά περισσότερα,
τουλάχιστον αυτή η επαναφορά να έχει ένα σταθερότερο σημείο εκκίνησης-αναφοράς και χωρίς τα σοβαρότατα λάθη του παρελθόντος.

Είναι εφικτό;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v