Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 10 2023

Η επάνοδος (Motor Oil) και η επαναφορά (Eurobank)

Στον MSCI Greece η Motor Oil, αυξάνοντας σε 10 τις ελληνικές συμμετοχές στο πιο σημαντικό/αναγνωρίσιμο διεθνές «καλάθι», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ευρύτερα για την εγχώρια επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα.

Απόφαση ενός οίκου του μεγέθους/σπουδαιότητας της MSCI με πολλαπλά μηνύματα πέραν του προφανούς, της εισόδου της Motor Oil στον δείκτη.

Κατ' αρχάς, αυτή καθεαυτή η είσοδός της σηματοδοτεί την επάνοδο του ομίλου μετά από απουσία 26 μηνών, με τον ΕΚΗ να έχει αναφερθεί σχετικά τόσο στις 24/11 όσο στις 22/12. Μάλιστα στην πρώτη ανάρτησή μας (24/11) κλείναμε «... Προφανές πως ένα από τα στοιχήματα της διοίκησης για το 2023 είναι η επαναφορά της Motοr Oil στον MSCI Standard Greece (μετά την έξοδο/ Νοέμβριος 2020)...».

Αυτά αφορούν στη ΜΟΗ, γιατί τα μηνύματα είναι πολλαπλά, όπως είπαμε:

  • περαιτέρω ενδυνάμωση του λεγόμενου «ευρύτερου ενεργειακού κλάδου», με ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Mytilineos και Motor Oil πλέον με «καρέ» εκπροσώπησης,
  • επιβεβαίωση της δυναμικής επανενίσχυσης του MSCI Greece -θυμίζοντας πως κάποια στιγμή είχε... ξεμείνει με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo,
  • προοπτική περαιτέρω αύξησης του αριθμού, θεωρώντας κάτι σαν επιλαχούσες τις Τράπεζα Πειραιώς και Helleniq Energy,
  • την αλλαγή φρουράς καθώς η Eurobank επαναφέρεται στην πρώτη θέση (στάθμιση βαρύτητας). εκτοπίζοντας τον ΟΤΕ, μετά από 10χρόνια.

Το τελευταίο σηματοδοτεί τη δυναμική επαναφοράς του κλάδου (τραπεζικού) μετά την... Οδύσσειά του, τη σταθερή επαναφορά του προς την επενδυσιμότητα. Και αυτό είναι ένα από τα στοιχήματα που (προεξοφλητικά) παίζουν τα funds.

Πλέον με 4 εκπροσώπους ο ευρύτερα ενεργειακός, με 3 ο τραπεζικός, σχηματοποιείται επενδυτικά το 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v