Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 13 2023

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Μία κομβική Σύνοδος

Η πραγματοποίηση της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Επιτροπής του IOSCO ERC στην Αθήνα αποτελεί ακόμη ένα βήμα στην επανατοποθέτηση της ελληνικής αγοράς στον ευρωπαϊκό χάρτη (*).

Με 52 τακτικά μέλη, το IOSCO ERC είναι ένας από τους τέσσερις περιφερειακούς πυλώνες του IOSCO, στη δε συνεδρίαση που διοργανώθηκε από την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή περιφέρεια, τη βιώσιμη χρηματοδότηση, τις εθνικές πρωτοβουλίες για την προστασία των ιδιωτών επενδυτών, το fintech και τα κρυπτονομίσματα.

Σημαντική πρωτοβουλία, με την ΕΚ να έχει εκλεγεί ως μέλος που εκπροσωπεί το IOSCO ERC από τον Οκτώβριο 2022 (για περίοδο 2ετών), με την πρόεδρο Βασιλική Λαζαράκου να αναλαμβάνει πρόσφατα καθήκοντα στο IOSCO Board.

Προφανώς και ότι επανατοποθετεί την ελληνική αγορά στον ευρωπαϊκό πυρήνα αναβαθμίζει και το επενδυτικό/επιχειρηματικό προφίλ της.

Για αυτό θα πρέπει η εποπτική Αρχή και να στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό (και δη εξειδικευμένο) αλλά και να είναι πιο ευέλικτη/ανταγωνιστική μισθολογικά (όπως άλλωστε στην πλειονότητά τους Οργανισμοί, Αρχές και λοιποί Φορείς).

Η περίπτωση της Attica Bank -την οποία ανέδειξε με πλούσιο παρασκήνιο, συγκεκριμένα στοιχεία κ.λπ. ο ΧΑΜαιλέων -κατέδειξε την υποστελέχωση της Επιτροπής, την έλλειψη «χεριών», κυρίως την αδυναμία προσέλκυσης ειδικών από την ελεύθερη αγορά.

Οσον αφορά στην εν λόγω (περίπτωση Attica Βank), η Επιτροπή έχει αναλύσει ενδελεχώς όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 4 εβδομάδες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ως προς το αποτέλεσμα.

(*) Ανάλογης σημασίας η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα, τον Οκτώβριο, με οικοδεσπότη τον Γιάννη Στουρνάρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v