Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 13 2023

Αττικής: Δύο διαγράμματα... χίλιες λέξεις *To win-win deal Alpha - Dimand/Premia *Σφηνάκια για κάλπες, Reds, Foodlink, Μοτοδυναμική

Αττικής: Δύο διαγράμματα... χίλιες λέξεις *To win-win deal Alpha - Dimand/Premia *Σφηνάκια για κάλπες, Reds, Foodlink, Μοτοδυναμική

ΕΚΛΟΓΕΣ: Ολοένα και περισσότερο «ακούγεται» το σενάριο για εκλογές ένα μήνα, ίσως και περισσότερο, αργότερα από τις αρχές Απριλίου.

Λίγο τα γεγονότα στην Τουρκία, αρκετά οι προσδοκίες της κυβέρνησης για θετικές οικονομικές εξελίξεις (και νέες επιδοτήσεις), η διάθεση να είναι πιο δύσκολο στους νέους ψηφοφόρους να παραστούν λόγω τουριστικών εργασιών, ιδίως στις δεύτερες εκλογές, αλλά και η προσθήκη χρονικής απόστασης από τη μέχρι τώρα «κορυφή» της υπόθεσης των υποκλοπών, ίσως οδηγήσουν σε πληρέστερη…. εξάντληση της τετραετίας.

Η κίνηση πάντως έχει και τα ρίσκα της, αυξάνοντας το διάστημα της προεκλογικής περιόδου και την πιθανότητα απρόοπτων εξελίξεων. Ιδίως αν λάβουμε υπόψη τις εκπλήξεις που διαπιστώθηκαν στους δύο γύρους των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

 

ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Σε μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 81,78 εκατ. ευρώ προχώρησε η ΔΕΛΤΑ, με απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του μοναδικού της μετόχου (Dairy Holdings) με ισόποσο συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων.

Το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται πλέον σε 7,8 εκατ. ευρώ.

 

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Με άνοδο 22,54% και πολύ υψηλό τζίρο για τα δεδομένα της έκλεισε την Παρασκευή η μετοχή. Η εταιρεία είχε πολύ καλές επιδόσεις στο εννεάμηνο του 2022, με τις πωλήσεις να αυξάνουν κατά 38% και τα EBITDA κατά 85,5%, φτάνοντας τα 22,4 εκατ.

Παρ’ όλα αυτά το μέγεθος της κίνησης προϊδεάζει για εντυπωσιακότερες ειδήσεις.

 

REDS: Η περίοδος αποδοχής της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης της Reggeborgh στη REDS έληξε στις 3 Νοεμβρίου. Συγκέντρωσε πάνω από το 90%, μαζί με όσους ενεργούσαν από κοινού και συντονισμένα (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Prosilio NV).

Επομένως, από τη στιγμή που δεν επιδίωκε διαγραφή μετοχών, είχε υποχρέωση για 3 μήνες να αγοράζει όποιες μετοχές της προσφέρονταν στην τιμή της δημόσιας πρότασης (περίοδος άσκησης δικαιώματος εξόδου).

Η τρίμηνη περίοδος έληξε στις 6 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκειά της, η Reggeborgh απέκτησε κάτι λιγότερο από 474 χιλ. μετοχές.

Ενδιάμεσα, η Prosilio έπαψε να ενεργεί από κοινού και συντονισμένα με Reggeborgh ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Γιατί;

 

SKYLINE: Θετικά υποδέχθηκε η αγορά τη δεσμευτική συμφωνία Alpha με την κοινοπραξία Dimand-Premia για το χαρτοφυλάκιο με ανακτηθέντα και ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα της πρώτης.

Η δεσμευτική συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση στο joint venture Dimand - Premia του 65% της εταιρείας (Skyline Real Estate), στην οποία μεταβιβάζονται τα ακίνητα, με enterprise value 438 εκατ. ευρώ. Με βάση τις ανακοινώσεις, τα ακίνητα έχουν επιφάνεια περίπου 500.000 τ.μ. Επομένως, οι αγοραστές τα παίρνουν σε τιμή χαμηλότερη των 1.000 τ.μ. ανά τετραγωνικό, χωρίς, όμως, η αγορά να γνωρίζει τη σύνθεση ανά κατηγορία των ακινήτων.

Η Alpha εξοικονομεί περί τα 10 εκατ. ευρώ ετησίως, μετά την αφαίρεση του κόστους μισθωμάτων καθώς για μέρος των ιδιοχρησιμοποιούμενων θα παραμείνει μισθωτής. Επιπρόσθετα, η θυγατρική της, Alpha Αστικά Ακίνητα, κέρδισε το συμβόλαιο αποκλειστικής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου ακινήτων για επτά χρόνια, ενώ η τράπεζα θα δανειοδοτήσει τη Skyline Real Estate με 200+40 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη επιτυχία, όμως, για τον όμιλο Alpha θα κλειδώσει με την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Αν από τη δομή της συναλλαγής δεν προκύψουν πρόσθετες ζημιές απομείωσης, θα έχει μεταβιβάσει το 65% του χαρτοφυλακίου με discount μόλις 5,5%, σε σχέση με την αποτίμηση στα βιβλία της την 31/12/2021, έχοντας αναλάβει το κόστος των εξόδων μεταβίβασης (πληρωμή φόρων και λοιπές δαπάνες).

 

FOODLINK: Την ολοκλήρωση της επιχειρηματικής συμφωνίας με τη «Γενικές Μεταφορές-Αθηναϊκή» ανακοίνωσε την Παρασκευή η εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ.

Στο τέλος της ημέρας, η Foodlink κατέχει το 55% της Αθηναϊκής, ενώ ένα επιπλέον 25% αυτής πέρασε στον έλεγχο των βασικών μετόχων της εισηγμένης. Από την άλλη πλευρά, ο παλαιός βασικός ιδιοκτήτης της Αθηναϊκής θα αποκτήσει το 5% της Foodlink.

To 2022 η Foodlink τα πήγε -τηρουμένων των αναλογιών- καλά, σε μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για τον κλάδο, καθώς οι εταιρείες δεν μπόρεσαν να μετακυλίσουν το σύνολο του αυξημένου λειτουργικού τους κόστους στους πελάτες.

Για φέτος η Foodlink θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στους μεγάλους πελάτες της, ενώ θα συνεχίσει τις προσπάθειες επέκτασης της δραστηριοποίησής της στον χώρο των «αυτόματων αποθηκών».

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Προς επίρρωση των όσων γράψαμε τις προηγούμενες μέρες, δύο διαγράμματα (κι ένας πίνακας) που δίνει την πλήρη εικόνα του τι έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα στη μετοχή μιας τράπεζας, το μέλλον της οποίας σήμερα μόνο σίγουρο δεν είναι.

Η πρόταση της Thrinvest περιλαμβάνει αιρέσεις, το ΤΧΣ δεν την έχει ακόμη αποδεχτεί, οι όροι της πρότασης είναι άγνωστοι, ενώ αν τυχόν κάνει πίσω ο νέος επενδυτής, η αύξηση κεφαλαίου που έχει εξαγγελθεί, θα ναυαγήσει, ελλείψει... χρημάτων!

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η μετοχή (με free float 2% θυμίζουμε) έχει την ακόλουθη εικόνα, χωρίς να αναστέλλεται η διαπραγμάτευσή της!

Εμείς τα γράφουμε, την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει (και τι θα συμβεί) την έχουν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της οποίας προεδρεύει η κα Βασιλική Λαζαράκου και το Χρηματιστήριο του οποίου ηγείται ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος (φωτ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v