Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 13 2023

Bill Ackman: Ενας contrarian

Σε μνήμες από «φούσκες» που έφερε η περίπτωση της SVB αναφερόταν εκτενώς ο Κώστας Σαρρής. Παθήματα των dot.coms, των subprimes και Lehman, που φαίνεται -από τα μέχρι τώρα αντανακλαστικά του Συστήματος-
πως έγιναν μαθήματα διαχείρισης κρίσεων. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια, εν μέσω επάλληλων κρίσεων ενεργούν traders και επενδυτές όπου γης.

Ωστόσο, πέραν των συστημικών ενεργειών FDIC, εξαγορά της SVB uk από την HSBC, αντιθετικοί ιδιοκτήτες hedge funds είδαν μέσα απ' όλη αυτή την υπόθεση να διανοίγεται δίοδος αλλαγής της πολιτικής που ακολουθεί η Fed. Μέχρι πριν μία εβδομάδα, ο επικεφαλής της -αναθεωρώντας πρόσφατες δηλώσεις του- επανερχόταν με επιθετικές για μεγαλύτερες και σε χρονικό ορίζοντα αυξήσεις επιτοκίων.

Ενας εκ των contrarian, ο Bill Ackman(*), εκτίμησε πως μέσω της κρίσης λόγω SVB θα μπορούσε η Fed να υποχρεωθεί να αναθεωρήσει εκ νέου την τακτική της, αμβλύνοντας την τακτική της για τα επιτόκια.

Η δημιουργία ενός νέου προγράμματος δανεισμού της Fed με κεφάλαια από το υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ είναι ο κύριος λόγος για την αναθεώρηση που βλέπει ο ιδρυτής -και CEO- του Pershing Square Capital Management, ενός εκ των αντιθετικών hedge funds της Wall Street.

Την εκτίμηση του αντισυστημικού 56χρονου επενδυτή φαίνεται να ασπάζεται -ήδη- η συστημική Goldman Sachs, καθώς τώρα -υπό την πίεση της SVB- δεν βλέπει αύξηση επιτοκίων από τη Fed τον Μάρτιο.

Προφανές το ενδιαφέρον και για τα καθ' ημάς, με την ΕΚΤ να συνεδριάζει Τετάρτη-Πέμπτη και εύλογη την περιέργεια για τη στάση που θα τηρήσουν οι hawkish της Φρανκφούρτης, που όλο το τελευταίο διάστημα με τις δηλώσεις τους έδειχναν να είναι εκτός πραγματικότητας (για την οικονομία, την κοινωνία).

(*) ένα... δημόσιο ευχαριστώ -από τη γωνιά της υπόγας- στον N.J που αναφέρθηκε στον Bill Ackman, στάθηκε αφορμή να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις, οι εναλλακτικές και κυρίως οι αντιθετικές τακτικές που θωρακίζουν έναν trader, πολύ περισσότερο έναν επενδυτή.

Ακριβώς αυτή θα πρέπει να είναι η επενδυτική-η αγοραία χρησιμότητα/χρηστικότητα του ΕΚΗ. Και πάλι ευχαριστώ τον N.J.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v