Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 29 2023

ΟΔΔΗΧ: Dream Team

Εντολή σε τράπεζες για έξοδο στις αγορές έδωσε εχθές ο ΟΔΔΗΧ. Αναλυτικό το ρεπορτάζ της Ελενας Λάσκαρη για τους στόχους του Οργανισμού, που μπορεί ακόμη και το σύνολο του προγράμματος δανεισμού της χώρας να καλυφθεί από τον Μάρτιο.

Δεν χρειάζονται συστάσεις για τη μεθοδική δουλειά, που επιτελείται χρόνια τώρα -ειδικότερα από τον Νοέμβριο 2017 με την επιτυχή αντικατάσταση 20 ομολόγων ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. λήξεων από το 2023 έως και το 2042 με 5 νέα (5, 10, 15 και 25 ετών), θέτοντας -τότε- ουσιαστικά την επιστροφή της χώρας σε περιβάλλον επενδυσιμότητας.

Επενδυσιμότητα που αναδεικνύουν λ.χ. ο Matthew A. Winkler, ο οποίος με άρθρο του (Bloomberg) σημειώνει ότι «... στην αγορά ομολόγων, το ελληνικό χρέος είναι σε διαπραγμάτευση τουλάχιστον τρεις βαθμίδες πάνω από αυτό που οι επενδυτές θεωρούν υψηλού κινδύνου...», η JPMC που βλέπει σημαντικές ευκαιρίες ή και άλλοι ξένοι.

Σε μία περίοδο που λ.χ. η Ρώμη είναι «υποχρεωμένη» να αντλεί 8 δισ. την εβδομάδα (κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το πρόγραμμα δανεισμού 2023) σε αυτά τα κόστη χρήματος, η Αθήνα απολαμβάνει σαφώς καλύτερες μέρες.

Και σε αυτό σημαντικότατο μερίδιο έχει ο ΟΔΔΗΧ, η dream team του Δημήτρη Τσάκωνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v