Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 6 2023

ΕΧΑΕ: Καλή η προσπάθεια...

Σημαντικά όσα ειπώθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ Γιάννο Κοντόπουλο στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της διοίκησης, δεκατέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Χρήστος Κίτσιος έχει το αναλυτικό ρεπορτάζ για τη σειρά πρωτοβουλιών, με σκοπό την προβολή των εισηγμένων, τη διεύρυνση των επενδυτικών εργαλείων και την προσέλκυση νέων εταιρειών.

Η συγκυρία είναι -όντως- ευνοϊκή για το ΧΑ, ειδικότερα με την προοπτική της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία, συνακόλουθα της επανόδου του χρηματιστηρίου στην κατηγορία των ανεπτυγμένων (κάποια στιγμή το 2024). Και σωστά προς αυτή την προοπτική χρήζει ουσιαστικής αναβάθμισης η αγορά -που σημειωτέον για 14 μήνες δεν έχει προσελκύσει την είσοδο ούτε μίας εταιρείας για εισαγωγή, παρά την υπέρβαρη αύξηση του κόστους χρήματος.

Η ελκυστικότητα και το αν τα ξένα σπίτια θεωρούν πως το ΧΑ όντως τείνει να εξελιχθεί σε «βαθύτερο» και «ωριμότερο», έτοιμο να υποδεχθεί τα κεφάλαια που τοποθετούνται σε ανεπτυγμένα, θα φανεί από τις πρώτες κιόλας παρουσιάσεις.

Road shows σε Γενεύη (13/6), Παρίσι (22/6) και Φρανκφούρτη (31/10) με εισηγμένες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση διεύρυνσης της επενδυτικής βάσης.

Ωστόσο, άξιο αναφοράς πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επιλέγεται η κεντρική επενδυτική παρουσίαση να γίνει αποκλειστικά με τη Morgan Stanley (2o Greek Investment Conference), θέτοντας εκτός παιδιάς εξίσου ισχυρά (ή ισχυρότερα) σπίτια, λ.χ. JPMC, Goldman Sachs, BofA/ML κ.ά. 

Επίσης άξιον απορίας -κατά την ταπεινή εκτίμησή μου- το γεγονός πως ο CEO της ΕΧAΕ δεν έκανε την παραμικρή νύξη για το θέμα των ιδιαίτερα αυξημένων αμοιβών του (καθώς και των μελών του δ.σ.), πρόταση-απόφαση που εξ όσων ενθυμούμαι δεν είχε ψηφιστεί από ένα σημαντικό ποσοστό μετόχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v