Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 30 2023

Nα ανοίξουν τα «χαρτιά» τους

Θέμα επανεξέτασης της φορολογίας στα μερίσματα των επιχειρήσεων «άνοιξε» ο Γιάννης Δραγασάκης
στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Η άποψή του -προφανώς εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ- ήταν ότι η κάθετη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από τη σημερινή κυβέρνηση (πλέον στο 5%) θα πρέπει να αναθεωρηθεί καθώς οι τόσο χαμηλοί συντελεστές στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων (δηλαδή των εισηγμένων) επί της ουσίας εντείνουν τις εισοδηματικές ανισότητες.

Ο αντίλογος λέει πως όταν η προηγούμενη κυβέρνηση αύξησε τον συντελεστή στο 15%, η διανομή κερδών μειώθηκε κατακόρυφα, συνακόλουθα η φορολογητέα ύλη.

Σε αντιδιαστολή, η μείωση στο 5% έφερε περισσότερα διανεμόμενα κέρδη -σχεδόν- 3 δισ. Το μεν Δημόσιο δεν έχασε χρήματα, ενώ μέσω της διοχέτευσης μέρους τους στην κατανάλωση αυξήθηκαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ.

Συνεπώς, με αφορμή τη συγκεκριμένη πρόταση και όσων άλλων από παράγοντες, στελέχη των δύο μεγάλων κυβερνητικών κομμάτων, καλό θα ήταν η επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα να γνωρίζει τις θέσεις τους.

Εν προκειμένω, από τη φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών, τα φορολογικά κίνητρα μέχρι τραπεζικά ζητήματα, λ.χ. χρεώσεων ακόμη και ασυλίας (που παλαιότερα είχε θέσει η αξιωματική αντιπολίτευση).

Για το Χρηματιστήριο και την Κεφαλαιαγορά υποθέτω θα ήταν πολυτέλεια να περιμένουμε από τους δύο μονομάχους να εκθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, μέτρα κ.λπ. για την ουσιαστική αναβάθμισή τους.

Πολύ δε περισσότερο όταν για χρονίζοντα θέματα/προβλήματα που άπτονται της ίδιας της αξιοπιστίας του συστήματος διακρίνω μία... διακομματική σιγή ασυρμάτου.

Πρωτίστως, στο σκάνδαλο της παλιάς Folli Follie αναφέρομαι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v