Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 22 2023

Καθρέφτης τα ομόλογα

Σταθερά χαμηλότερα του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας το αντίστοιχο της Ελλάδας, όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα. Τελευταίες τιμές, στο 3,980% το GR10Y έναντι 4,255% του ΙΤ10Υ, με τον ΟΔΔΗΧ να επανεκδίδει δύο σειρές υφιστάμενων
τίτλων αντλώντας 250+150 εκατ. ευρώ, με καλές τιμές (κόστος χρήματος).

Ισχυρό πλεονέκτημα για όσους αγοράζουν «ελληνικό χρέος» η προοπτική απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, παράμετρος που από τη στιγμή της επιβεβαίωσης μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, θα προεξοφλείται ως επιτεύξιμη ακόμη και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου (στις 20/10 η αξιολόγηση από τη Standard & Poor's).

Ενδιαφέρον πώς θα κινηθούν όσοι είχαν τοποθετηθεί short στα ελληνικά ομόλογα, συνεκτιμώντας την καλή τους απόδοση με το πολιτικό ρίσκο. Το δεύτερο -εκ του εκλογικού αποτελέσματος- φαίνεται πως αίρεται, μένει το πρώτο.

Καλή απόδοση που ως αποτέλεσμα είχε τις τελευταίες (προεκλογικές συνεδριάσεις) δύο ενδιαφέρουσες εξελίξεις, τη μείωση της διαφοράς έναντι του γερμανικού 10ετούς αλλά και σε σχέση με των χωρών της Ιβηρικής.

Πρώτη φορά μετά από χρόνια, που το ελληνικό 10ετές συγκλίνει τόσο με την απόδοση του ισπανικού (3,463%) και του πορτογαλικού (3,204%).

σ.σ. οι τιμές είναι οι τελευταίες ενδεικτικές/investing.com

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v