Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 19 2023

Επιτόκια: Ναι μεν αλλά...

Η ΕΚΤ ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος αλλά υπάρχει έδαφος -ακόμη- να καλύψει, τόνισε τελευταία ο
Λουί ντε Γκίντος. Αν και αντιπρόεδρος, δεν ήταν συγκεκριμένος για το πού βλέπει να πιάνουν «ταβάνι» τα επιτόκια, πλην όμως οι πανίσχυρες αγορές δεν συγχωρούν την αβεβαιότητα ή, καλύτερα, την αξιοποιούν και ενίοτε κόντρα στα συμφέροντα της οικονομίας, της κοινωνίας.

Και ο νοών νοείτω... Όσο για τα funds θα «παίξουν» με τις προσεχείς συνεδριάσεις της ΕΚΤ, συμπεριλαμβάνοντας -πλέον- και του Σεπτεμβρίου. Θυμίζω: 15 Ιουνίου, 27 Ιουλίου, 14 Σεπτεμβρίου, ουδείς εχέφρων φαντάζεται πως θα φτάσουν και σε αυτήν του Οκτωβρίου, γιατί δεν μας σώζει ούτε ο Αγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης (26 Οκτωβρίου το Δ.Σ. της ΕΚΤ).

Παράπλευρες ωστόσο οι συνέπειες, καθώς η πιστωτική επέκταση επιβραδύνεται δραματικά πανευρωπαϊκά, και πώς να μην... όταν τα επιτόκια συνεχίζουν στον Θεό, μία επιχείρηση θα δανειστεί λιγότερα (σταθερά ακριβότερα), θα κρατήσει χρήμα στο ταμείο της αφού οι ίδιοι οι επιτελείς της ΕΚΤ δεν είναι σε θέση να δουν το τέλος (του κύκλου αύξησης) και το ύψος (του κόστους χρήματος). Στο περίπου πηγαίνουν...

Μικρογραφία αυτού που συμβαίνει στην Ευρώπη, η κατάσταση στην ελληνική αγορά. Η ενημέρωση του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank και τα μεγέθη 3μήνου είναι ενδεικτικά. Περιορισμός της έκθεσης των τραπεζών στα εμπορικά ακίνητα, μείζον θέμα το πρόβλημα μεγεθύνεται σε ΗΠΑ, Λονδίνο. Σχετικά αναφέρθηκε εχθές ο ΧΑΜαιλέων.

Αλλά και ο στόχος για εκταμιεύσεις -2023- είναι 2,8 δισ. Το πρώτο 3μηνο δεν ξεπέρασαν τα 300 εκατ., άλλα τόσα υπολογίζονται για το δεύτερο, πόσα μένει να διατεθούν για να καλυφθεί ο στόχος; Σωστά, από 1,1 δισ. το τρίτο και το τέταρτο. Δύσκολο το βλέπω, πιθανότατα η τράπεζα θα υποχρεωθεί να μειώσει τον στόχο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για έσοδα κ.λπ. Προφανώς κάτι ανάλογο πιθανότατα να συμβεί και με τις άλλες τρεις συστημικές.

σ.σ. «Ανοιχτή» θα παραμείνει η «υπόγα» καθ' όλο το εκλογικό 3ήμερο Π.Σ.Κ. Δηκτικός, ως συνήθως, ο ΧΑΜαιλέων για τα του Κατρούγκαλου και την γκάφα... τετραετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v